Makaron z tuńczykiem i kukurydzą. Z tuńczyka zrób pyszny kremowy sos

Makaron z tuńczykiem i kukurydzą.
Autor: Shutterstock Makaron z tuńczykiem i kukurydzą to świetny patent na szybki obiad.
łatwy
20 min
4

Makaron z tuńczykiem i kukurydzą to mój patent na super szybki obiad. Sos z tuńczyka do makaronu przygotowuje się błyskawicznie, w czasie kiedy w drugim garnku gotuje się makaron. Po 15-20 minutach obiad jest gotowy.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie makaronu
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 opakowania serka śmietankowego
  • 2 puszki tuńczyka
  • sól i pieprz
  • szczypta czosnku granulowanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
  • Tuńczyka odsączyć z nadmiaru płynu (ale nie bardzo dokładnie).
  • Włożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu rozdzielając go łyżką na mniejsze cząstki.
  • Dodać serek i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż się rozpieści i połączy z tuńczykiem.
  • Dodać kukurydze, przyprawić. Jeśli sos wyszedł bardzo gęsty rozcieńczyć wodą z gotowania makaronu.
  • Makaron odcedzić i wymieszać z sosem. Najlepiej smakuje oprószony grubo zmielonym pieprzem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej