Makaron z tuńczykiem i kukurydzą. Z tuńczyka zrób pyszny kremowy sos
      2023-01-17
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Makaron z tuńczykiem i kukurydzą to mój patent na super szybki obiad. Sos z tuńczyka do makaronu przygotowuje się błyskawicznie, w czasie kiedy w drugim garnku gotuje się makaron. Po 15-20 minutach obiad jest gotowy.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie makaronu
 - 1 puszka kukurydzy konserwowej
 - 2 opakowania serka śmietankowego
 - 2 puszki tuńczyka
 - sól i pieprz
 - szczypta czosnku granulowanego
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
 - Tuńczyka odsączyć z nadmiaru płynu (ale nie bardzo dokładnie).
 - Włożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu rozdzielając go łyżką na mniejsze cząstki.
 - Dodać serek i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż się rozpieści i połączy z tuńczykiem.
 - Dodać kukurydze, przyprawić. Jeśli sos wyszedł bardzo gęsty rozcieńczyć wodą z gotowania makaronu.
 - Makaron odcedzić i wymieszać z sosem. Najlepiej smakuje oprószony grubo zmielonym pieprzem.
 
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?