Makaron z tuńczykiem i kukurydzą. Z tuńczyka zrób pyszny kremowy sos
2023-01-17
łatwy
20 min
4
Makaron z tuńczykiem i kukurydzą to mój patent na super szybki obiad. Sos z tuńczyka do makaronu przygotowuje się błyskawicznie, w czasie kiedy w drugim garnku gotuje się makaron. Po 15-20 minutach obiad jest gotowy.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie makaronu
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 2 opakowania serka śmietankowego
- 2 puszki tuńczyka
- sól i pieprz
- szczypta czosnku granulowanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
- Tuńczyka odsączyć z nadmiaru płynu (ale nie bardzo dokładnie).
- Włożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu rozdzielając go łyżką na mniejsze cząstki.
- Dodać serek i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż się rozpieści i połączy z tuńczykiem.
- Dodać kukurydze, przyprawić. Jeśli sos wyszedł bardzo gęsty rozcieńczyć wodą z gotowania makaronu.
- Makaron odcedzić i wymieszać z sosem. Najlepiej smakuje oprószony grubo zmielonym pieprzem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?