Hiszpańska sałatka jarzynowa z tuńczykiem - przepis na typową sałatkę hiszpańską ensaladilla rusa
2022-11-07
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Hiszpańska sałatka jarzynowa z tuńczykiem to typowe danie iberyjskie, choć nazwa ensaladilla rusa sugeruje sałatkę rosyjską. To lokalna wariacja sałatki z tuńczykiem, którą wiele osób miało okazję skosztować podczas pobytu w Hiszpanii. Nic nie stoi na przeszkodzie, by smak sałatki hiszpańskiej odtworzyć w naszych warunkach - tym bardziej, że to bardzo pożywne danie, łatwe do przygotowania i niedrogie.
SKŁADNIKI
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 2 marchewka
- 2 jajka
- kilkanaście zielonych oliwek
- kilkanaście czarnych oliwek
- 2 puszki tuńczyka z wody (po ok. 180 g)
- 3-4 łyżki majonezu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewki, ziemniaki i jajka ugotować. Ostudzić i obrać.
- Posiekać razem z oliwkami w drobną kostkę.
- Tuńczyka porządnie odsączyć z zalewy i dodać do warzyw.
- Doprawić majonezem, oliwą, solą i pieprzem. Wymieszać i podawać.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Zobacz nasze inny przepis na sałatkę z tuńczykiem