Ekspresowa sałatka z tuńczykiem i awokado. Prosty przepis w 3 krokach
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Czy awokado pasuje do tuńczyka? Oczywiście! Przekonacie się o tym, jeżeli przygotujecie obłędną sałatkę z tuńczykiem i awokado. Jest nie tylko pyszna, ale i lekka. Bez obaw można jeść ją na diecie. Jej przyrządzenie nie wymaga skomplikowanych czynności, ani wielu godzin w kuchni. Poznajcie łatwy przepis na ekspresową i pełną smaku sałatkę z tuńczykiem i awokado.
Co można dodać do sałatki z tuńczykiem?
Ta pyszna sałatka składa się z kilku produktów. Są nie tylko smaczne, ale i zawierają wiele prozdrowotnych substancji odżywczych. Wszystkie składniki są do kupienia w mniejszych i większych sklepach. Bez trudu można je dostać na bazarkach. Dzięki temu obłędną sałatkę z tuńczykiem i awokado można robić przez cały rok.
Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- tuńczyk w sosie własnym w puszce
- awokado
- świeży zielony ogórek
- czerwona cebula
- natka pietruszki
- rukola
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i awokado?
Przepis na lekką i zdrową sałatkę z dodatkiem tuńczyka i awokado jest bardzo łatwy. To dobra lekcja dla tych, którzy stawiają pierwsze kroki w przyrządzaniu domowych potraw. W tym przepisie nic nie trzeba smażyć, piec, ani gotować. Wystarczy pokroić składniki i wymieszać je z dodatkami.
Dzięki temu, że przepis na sałatkę z tuńczykiem i awokado składa się z kilku łatwych kroków, jej przygotowanie to sama przyjemność.
- 1. krok – odsączenie tuńczyka z zalewy i pokrojenie warzyw
- 2. krok – wymieszanie składników w misce
- 3. krok – doprawienie sałatki z tuńczykiem i awokado
Jak podawać sałatkę z tuńczykiem i awokado?
Pyszna i pełna zdrowych składników sałatka z tuńczykiem i zielonym awokado smakuje zawsze bez względu na okazję czy porę dnia. To propozycja na drugie śniadanie, które można zabrać ze sobą na wynos. Świetnie smakuje na kolację. To doskonała przekąska na imprezę. Sałatkę można jeść nawet na diecie odchudzającej.
Sałatka z tuńczykiem i awokado jest pyszna, ale można serwować ją z rożnymi dodatkami. Najlepiej sprawdzi się pieczywo. Smakuje z chlebem, bułeczkami z ziarnami czy chrupiącą bagietką. Na imprezie sprawdzą się nachosy, krakersy lub wafle ryżowe.
SKŁADNIKI
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 świeży zielony ogórek
- 1 mała cebula czerwona
- 1 awokado
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem.
- Do miski przełożyć pokrojone w plasterki awokado. Dodać pokrojonego w kostkę ogórka i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Wsypać natkę pietruszki i wlać sok z cytryny. Wymieszać.
- Wlać oliwę z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Na dużym talerzu rozłożyć rukolę i wyłożyć wymieszane składniki.
- Podawać od razu z ulubionym pieczywem.