Sałatka portowa to hit na stole. Jest łatwa do przygotowania, a posmakuje każdemu
2022-11-23
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Sałatka portowa to danie bardzo łatwe do przygotowania, z powszechnie dostępnych i niedrogich składników. Jednak kombinacja smaków jest w tej sałatce doskonała, dlatego stanowi ona hit na co dzień i od święta. Już dziś wypróbuj przepis na sałatkę portową.
SKŁADNIKI
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 150 g żółtego sera (ostrego, np. cheddar)
- 100 g pora - biała część
- 1 puszka kukurydzy
- 5-6 łyżek majonezu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pora kroimy w półplasterki i lekko solimy. Mieszamy i odstawiamy by zmiękł i lekko puścił sok.
- Jajka i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, tuńczyka i kukurydzę odsączamy na sicie.
- W przezroczystym naczyniu układamy kolejno: pora, kukurydzę, tuńczyka, ser, jajka - każdą warstwę smarując po wierzchu majonezem - poza jajkami na wierzchu.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Zobacz nasze inne przepisy na sałatki