Sałatka portowa to hit na stole. Jest łatwa do przygotowania, a posmakuje każdemu

Sałatka portowa to hit na stole. Jest łatwa do przygotowania, a posmakuje każdemu
Autor: Shutterstock Niedroga i pyszna to cechy tej sałatki
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Sałatka portowa to danie bardzo łatwe do przygotowania, z powszechnie dostępnych i niedrogich składników. Jednak kombinacja smaków jest w tej sałatce doskonała, dlatego stanowi ona hit na co dzień i od święta. Już dziś wypróbuj przepis na sałatkę portową.

SKŁADNIKI

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 150 g żółtego sera (ostrego, np. cheddar)
  • 100 g pora - biała część
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5-6 łyżek majonezu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pora kroimy w półplasterki i lekko solimy. Mieszamy i odstawiamy by zmiękł i lekko puścił sok.
  • Jajka i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, tuńczyka i kukurydzę odsączamy na sicie.
  • W przezroczystym naczyniu układamy kolejno: pora, kukurydzę, tuńczyka, ser, jajka - każdą warstwę smarując po wierzchu majonezem - poza jajkami na wierzchu.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Zobacz nasze inne przepisy na sałatki

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej