Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą. Dodaj to zioło, a wyjdzie nieziemska
2023-07-24
łatwy
15 min
4
Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą to danie godne polecenia na letnie dni. Kilka prostych składników idealnie się ze sobą komponuje. Jej przyrządzenie jest bardzo łatwe, a produkty łatwo dostępne. Sałatka jest sycąca, dlatego można serwować ją nawet na obiad. Zobaczcie, jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i czerwoną fasolą.
Dlaczego warto zrobić sałatkę z tuńczykiem i czerwoną fasolą?
- Przepis na tę wyjątkowo dobrą sałatkę rybną jest łatwy i sprawdzony. Robi się ją w kilku prostych krokach, a postępując według przepisu danie uda się za każdym razem.
- To szybki przepis na sałatkę. Wystarczy kwadrans, aby rozkoszować się smakiem tego przepysznego i sycącego dania.
- Lista składników nie jest długa. Wszystkie produkty można kupić w jednym sklepie spożywczym. Są dostępne przez cały rok.
Czym wzbogacić sałatkę z tuńczykiem i czerwoną fasolą?
Sałatkę wzbogaci dodatek innych pysznych składników. Sprawdzi się grillowana cukinia, pokrojona w kostkę czerwona papryka, zielone lub czarne oliwki czy kapary. Sałatkę można przygotować z dodatkiem startej na tarce marchewki lub pokrojonych na połówki pomidorków koktajlowych. Sałatę karbowaną zastąpi masłowa lub roszponka. Danie świetnie smakuje ze szpinakiem.
SKŁADNIKI
- 400 g czerwonej fasoli w zalewie
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
- 150 g kukurydzy konserwowej
- 1 czerwona cebula
- 8 liści sałaty karbowanej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę odcedzić z zalewy i przełożyć na sitko. Opłukać i odstawić.
- Tuńczyka odsączyć z nadmiaru oleju. Przełożyć do miseczki i widelcem podzielić na mniejsze kawałki.
- Na dużym talerzu ułożyć porwane liście sałaty karbowanej i posypać natką pietruszki i miętą. Na sałacie ułożyć kawałki tuńczyka, czerwoną fasolę i kukurydzę. Skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Podawać od razu lub po schłodzeniu z ulubionym pieczywem lub grzankami.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?