Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą. Dodaj to zioło, a wyjdzie nieziemska

sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą
Autor: Shutterstock Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą to prosty przepis na pyszne letnie danie.
łatwy
15 min
4

Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą to danie godne polecenia na letnie dni. Kilka prostych składników idealnie się ze sobą komponuje. Jej przyrządzenie jest bardzo łatwe, a produkty łatwo dostępne. Sałatka jest sycąca, dlatego można serwować ją nawet na obiad. Zobaczcie, jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i czerwoną fasolą.

Dlaczego warto zrobić sałatkę z tuńczykiem i czerwoną fasolą?

  • Przepis na tę wyjątkowo dobrą sałatkę rybną jest łatwy i sprawdzony. Robi się ją w kilku prostych krokach, a postępując według przepisu danie uda się za każdym razem.
  • To szybki przepis na sałatkę. Wystarczy kwadrans, aby rozkoszować się smakiem tego przepysznego i sycącego dania.
  • Lista składników nie jest długa. Wszystkie produkty można kupić w jednym sklepie spożywczym. Są dostępne przez cały rok.

Czym wzbogacić sałatkę z tuńczykiem i czerwoną fasolą?

Sałatkę wzbogaci dodatek innych pysznych składników. Sprawdzi się grillowana cukinia, pokrojona w kostkę czerwona papryka, zielone lub czarne oliwki czy kapary. Sałatkę można przygotować z dodatkiem startej na tarce marchewki lub pokrojonych na połówki pomidorków koktajlowych. Sałatę karbowaną zastąpi masłowa lub roszponka. Danie świetnie smakuje ze szpinakiem.

SKŁADNIKI

  • 400 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 150 g kukurydzy konserwowej
  • 1 czerwona cebula
  • 8 liści sałaty karbowanej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę odcedzić z zalewy i przełożyć na sitko. Opłukać i odstawić.
  • Tuńczyka odsączyć z nadmiaru oleju. Przełożyć do miseczki i widelcem podzielić na mniejsze kawałki.
  • Na dużym talerzu ułożyć porwane liście sałaty karbowanej i posypać natką pietruszki i miętą. Na sałacie ułożyć kawałki tuńczyka, czerwoną fasolę i kukurydzę. Skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Doprawić solą oraz pieprzem.
  • Podawać od razu lub po schłodzeniu z ulubionym pieczywem lub grzankami.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej