Roszponka: właściwości zdrowotne i zastosowanie roszponki w kuchni

2018-06-16 9:23
Roszponka
Autor: thinkstockphotos.com Sałata roszponka to smaczna baza do sałatek i efektowna ozdoba dań

Roszponka nie jest tak popularna, jak rukola, mimo że na naszych polskich półkach sklepowych pojawiła się mniej więcej w tym samym czasie. Warto po nią sięgnąć, bo jest smaczna, zdrowa i stanowi znakomitą bazę do zielonych sałatek. Ma delikatny, lekko orzechowy smak, który świetnie łączy się zarówno z serami czy wędlinami, jak i innymi warzywami oraz... owocami.

Polecamy przepis: Słodka sałatka z roszponką i truskawkami

Roszponka - co to za roślina?

Roszponka (łac. Valerianella locusta) to niewielka jednoroczna roślina o jadalnych, drobnych, ciemnozielonych liściach o delikatnej strukturze. Najczęściej używana jako podstawa do sałatek, może być również znakomitym dodatkiem do zielonych koktajli oraz świetnym elementem dekoracyjnym dań. Roślina ta popularna uprawiana jest w Europie, Azji i Ameryce Północnej. W Polsce jest uprawiana na terenie całego kraju, można spotkać również dziką roszponkę

Roszponka - właściwości

Roszponka jest niskokaloryczna - 100 g listków to zaledwie 21 kcal, ma także niski indeks glikemiczny, a jednocześnie stanowi skarbnice składników odżywczych Dzięki temu to znakomity składnik diet odchudzających. A co tak cennego mamy w roszponce? Przede wszystkim bogactwo beta-karotenu, z którego nasz organizm wytwarza witaminę A. Ta z kolei ma duży na stan naszej skóry, opóźniając procesy jej starzenia, ma wpływ na funkcjonowanie wzroku i wzmacnia serce. W roszponce znajdziemy również dużo witaminy C, witaminy z grupy B oraz minerały: wapń, żelazo, potas, magnez i fosfor.

Jak kupować i przechowywać roszponkę

Najlepiej wybierać listki o mocnej zielonej barwie, elastyczne i jędrne. Jeśli w opakowaniu trafimy na roślinki ze ściemniałymi, powiędniętymi listkami warto je od razu odrzucić. Roszponka nie jest wytrzymała. Można ją jednak przechowywać do 2 dni w lodówce, najlepiej w zamkniętym strunowym woreczku.

Zastosowania kulinarne roszponki

Jak już wspominaliśmy wcześniej, roszponka, podobnie jak rukola, to świetna baza do zielonych sałatek. Od rukoli jest łagodniejsza w smaku, więc może stanowić rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią ostrej nuty w zielonych sałatkach. Smak roszponki świetnie komponuje się z owocami, warto więc poeksperymentować dodając do niej na przykład maliny, pomarańcze lub gruszkę. Do tego kawałeczki ulubionego sera, kilka pomidorków koktajlowych i parę kropli oliwy lub octu balsamicznego i sałatka gotowa. Surową roszponkę można dodawać do zielonych koktajli. Tę sałatę można również przygotować na ciepło, tak jak szpinak.

Wypróbuj nasze przepisy na dania z roszponką:

Marynowane polędwiczki wieprzowe z roszponką

Pieczona brukselka z roszponką, orzechami laskowymi i tartym parmezanem