Pasta z tuńczyka. Pyszna, zdrowa i gotowa w 10 minut

pasta z tuńczyka do chleba
Autor: Shutterstock Pasta z tuńczyka to uniwersalny i zdrowy dodatek do chleba i nie tylko.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pasta z tuńczyka to smaczny dodatek do chleba. Jest nie tylko pyszna, ale i zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. To dobry pomysł na urozmaicenie posiłków. Przepis na pastę z tuńczyka jest bardzo prosty. Robi się ją błyskawicznie. Oto łatwy i szybki przepis na pastę z tuńczyka do chleba i nie tylko.

Czy pasta z tuńczyka jest zdrowa?

W sklepach dostępne są gotowe pasty z tuńczyka. Niestety ich skład może budzić wątpliwości. Dlatego warto wybrać sprawdzony przepis na domową pastę z tuńczyka i przygotować ją własnoręcznie. Na liście składników, które wykorzystuje się do przyrządzenia smacznej pasty z tuńczyka, znajdują się proste i zdrowe produkty. Wszystkie są łatwo dostępne przez cały rok. Co więc jest potrzebne, aby zrobić domową pastę z tuńczyka?

  • tuńczyk – ryba bogata w witaminy z grupy B, minerały i kwasy omega-3
  • żółty ser – źródło białka i wapnia oraz witaminy D i A
  • cebula – wspiera układ odpornościowy i ma działania antynowotworowe
  • czerwona papryka – źródło błonnika, witamin i minerałów, poprawia działanie układu trawiennego
  • ogórek kiszony – naturalny suplement diety, bogaty w witaminy i minerały
  • jogurt grecki – źródło białka i witamin z grupy B, wspomaga odchudzanie, pozytywnie wpływa na kości i mięśnie
  • przyprawy – podkręcają smak pasty z tuńczyka

Jak zrobić pastę z tuńczyka?

Przepis na pastę z tuńczyka jest łatwy. Ten pyszny i zdrowy dodatek do chleba przyrządza się w kilka minut. Przygotowanie polega na pokrojeniu warzyw i wymieszaniu ich z tuńczykiem oraz jogurtem greckim. Na koniec składniki doprawia się solą i pieprzem. Pastę można wcinać od razu lub wstawić do lodówki i zjeść później.

Z czym jeść pastę z tuńczyka?

Pasta z tuńczyka przyrządzona według tego sprawdzonego przepisu to uniwersalny dodatek do chleba. Pysznie smakuje z bagietką i chrupiącymi tostami. Sprawdzą się też bułeczki z ziarnami. Pasta z tuńczyka to również smakowita przekąska na imprezę. Pasują do niej takie dodatki jak nachosy, chlebki pita czy świeże warzywa pokrojone w słupki. Pastę z tuńczyka można wykorzystać do przygotowania obłędnych roladek z tortilli.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 100 g startego żółtego sera
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 1 ogórek kiszony
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tuńczyka przełożyć do miski i rozdrobnić za pomocą widelca.
  • Paprykę, cebulę i ogórek kiszony pokroić w drobną kostkę.
  • Do tuńczyka dodać odsączoną z zalewy kukurydzę oraz pokrojone warzywa.
  • Doprawić solą i pieprzem. Dodać jogurt grecki i dokładnie wymieszać.
  • Podawać z ulubionym pieczywem lub jako przekąskę.
Kuchnia meksykańska: papryczki faszerowane tuńczykiem
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej