Pasta z tuńczyka. Pyszna, zdrowa i gotowa w 10 minut
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Pasta z tuńczyka to smaczny dodatek do chleba. Jest nie tylko pyszna, ale i zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. To dobry pomysł na urozmaicenie posiłków. Przepis na pastę z tuńczyka jest bardzo prosty. Robi się ją błyskawicznie. Oto łatwy i szybki przepis na pastę z tuńczyka do chleba i nie tylko.
Czy pasta z tuńczyka jest zdrowa?
W sklepach dostępne są gotowe pasty z tuńczyka. Niestety ich skład może budzić wątpliwości. Dlatego warto wybrać sprawdzony przepis na domową pastę z tuńczyka i przygotować ją własnoręcznie. Na liście składników, które wykorzystuje się do przyrządzenia smacznej pasty z tuńczyka, znajdują się proste i zdrowe produkty. Wszystkie są łatwo dostępne przez cały rok. Co więc jest potrzebne, aby zrobić domową pastę z tuńczyka?
- tuńczyk – ryba bogata w witaminy z grupy B, minerały i kwasy omega-3
- żółty ser – źródło białka i wapnia oraz witaminy D i A
- cebula – wspiera układ odpornościowy i ma działania antynowotworowe
- czerwona papryka – źródło błonnika, witamin i minerałów, poprawia działanie układu trawiennego
- ogórek kiszony – naturalny suplement diety, bogaty w witaminy i minerały
- jogurt grecki – źródło białka i witamin z grupy B, wspomaga odchudzanie, pozytywnie wpływa na kości i mięśnie
- przyprawy – podkręcają smak pasty z tuńczyka
Jak zrobić pastę z tuńczyka?
Przepis na pastę z tuńczyka jest łatwy. Ten pyszny i zdrowy dodatek do chleba przyrządza się w kilka minut. Przygotowanie polega na pokrojeniu warzyw i wymieszaniu ich z tuńczykiem oraz jogurtem greckim. Na koniec składniki doprawia się solą i pieprzem. Pastę można wcinać od razu lub wstawić do lodówki i zjeść później.
Z czym jeść pastę z tuńczyka?
Pasta z tuńczyka przyrządzona według tego sprawdzonego przepisu to uniwersalny dodatek do chleba. Pysznie smakuje z bagietką i chrupiącymi tostami. Sprawdzą się też bułeczki z ziarnami. Pasta z tuńczyka to również smakowita przekąska na imprezę. Pasują do niej takie dodatki jak nachosy, chlebki pita czy świeże warzywa pokrojone w słupki. Pastę z tuńczyka można wykorzystać do przygotowania obłędnych roladek z tortilli.
SKŁADNIKI
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 100 g startego żółtego sera
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 1 ogórek kiszony
- 1/2 cebuli
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tuńczyka przełożyć do miski i rozdrobnić za pomocą widelca.
- Paprykę, cebulę i ogórek kiszony pokroić w drobną kostkę.
- Do tuńczyka dodać odsączoną z zalewy kukurydzę oraz pokrojone warzywa.
- Doprawić solą i pieprzem. Dodać jogurt grecki i dokładnie wymieszać.
- Podawać z ulubionym pieczywem lub jako przekąskę.