Empanada z tuńczykiem i warzywami, czyli hiszpańska tarta o niezpomnianym smaku

Empanada z tuńczykiem i warzywami, czyli hiszpańska tarta o niezpomnianym smaku
Autor: Shutterstock Empanadę przygotowuje się z prostego ciasta drożdżowego i tuńczyka z puszki
łatwy
45 min
4

Empanada z tuńczykiem i warzywami jest pozornie dość pracochłonna, gdyż przepis jest  długi. Ale to tylko tak wygląda. Gdy już zdecydujecie się ją przygotować, okaże się, że nie jest  to zbyt trudne, a danie warte jest oczekiwania, które jest wynikiem wyrastania ciasta drożdżowego.

SKŁADNIKI

  • Nadzienie:
  • 600 g tuńczyka z puszki (odsączonego z oleju, który należy zachować)
  • 2 duże cebule
  • 3-4 papryki (jeśli lubicie ostre dania, można też dodać jedną małą ostrą paprykę)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 czubate łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1-2 czubate łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 600 g pomidorów z puszki - w kawałkach, bez skórki
  • pół łyżeczki cukru
  • tłuszcz do podsmażenia - olej lub oliwa odlana z puszek z tuńczykie
  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 100 ml oliwy
  • 150 ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • 25 g świeżych drożdży (lub 1 paczka instant 7 g)
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na dużej patelni, na oliwie podsmażyć cebulę. Smażyć ok. 3 minuty. Gdy się zeszkli, dodać posiekaną drobno paprykę oraz przyprawy: słodką i ostrą paprykę w proszku, pieprz i trochę soli. Podsmażyć ok. 5 minut.
  • Dodać odsączonego tuńczyka. Dolać pomidory i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i odcedzić na sitku zachowując płyn, który spłynął.
  • Przygotować ciasto: do ciepłej wody dodać cukier i pokruszone drożdże, wymieszać, do rozpuszczenia składników. Gdy zaczyn zacznie pracować dodać go do mąki wymieszanej z oliwą i solą. Zagnieść ciasto. Podczas zagniatania stopniowo dodać ok. 4 łyżki soku, który spłynął z nadzienia.
  • W przypadku korzystania z drożdży suszonych, należy dodać je bezpośrednio do mąki z solą i od razu zagnieść ciasto z ciepłą wodą, oliwą i sosem z nadzienia. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne.
  • Gotowe ciasto zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu, w misce przykrytej ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na dwie części. Jedną część wyłożyć formę wyścieloną papierem do pieczenia, tworząc na bokach formy wysoki rant. Przykryć drugą częścią ciasta tak, by warstwy ciasta się połączyły.
  • Resztkami ciasta można udekorować wierzch empanady i posmarować go rozkłóconym jajkiem.
  • Piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200ºC (opcja góra-dół) lub w 180º C z termoobiegiem. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Podawać na ciepło.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej