Sałatka portugalska. Tuńczyk i ciecierzyca tworzą pyszny duet na talerzu
2023-05-26
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Kuchnia portugalska jest pyszna i aromatyczna. Potrawy przyrządza się na bazie naturalnych i pełnych zdrowia składników. Przykładem dania kuchni portugalskiej jest sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą. W jej składzie znajduje tylko kilka prostych produktów, które w połączeniu tworzą pyszne małe danie. Oto przepis na sałatkę portugalską.
Jak zrobić sałatkę portugalską?
Przyrządzenie tej smakowitej i sycącej sałatki zajmuje moment. Kawałki tuńczyka w oleju miesza się z ciecierzycą, pokrojoną cebulą oraz natką pietruszki. Następnie wlewa się oliwę z oliwek i ocet winny. Wystarczy już tylko doprawić ją solą i pieprzem, wymieszać i można zajadać się pyszną sałatką portugalską.
Przepis na sałatkę portugalską
- Portugalski przepis na tę ciekawą sałatkę z tuńczykiem, cebulą i ciecierzycą jest bardzo prosty. Tylko cebulę i natkę pietruszki trzeba pokroić. Resztę składników wystarczy wymieszać.
- Przygotowanie sałatki to nie więcej niż 10 minut. Przepis jest najlepszym przykładem tego, że w krótkim czasie można zrobić pyszną i zdrową sałatkę.
- Chociaż jest to przepis pochodzący z kuchni portugalskiej, wszystkie produkty można bez problemu kupić w polskich sklepach spożywczych. Są dostępne przez cały rok.
- Sałatkę wzbogaci dodatek awokado, posiekanej papryczki chili, selera naciowego, czarnych oliwek lub dowolnej sałaty.
SKŁADNIKI
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
- 2 puszki ciecierzycy w zalewie
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużej miski przełożyć odsączoną ciecierzycę, tuńczyka i pokrojoną w kostkę cebulę. Wymieszać.
- Wlać oliwę z oliwek i ocet winny. Wsypać natkę pietruszki i doprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
- Podawać schłodzoną.
Kuchnia meksykańska: papryczki faszerowane tuńczykiem