Sałatka portugalska. Tuńczyk i ciecierzyca tworzą pyszny duet na talerzu

sałatka portugalska
Autor: Shutterstock Sałatka portugalska z tuńczykiem charakteryzuje się prostym wykonaniem i pysznym smakiem.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Kuchnia portugalska jest pyszna i aromatyczna. Potrawy przyrządza się na bazie naturalnych i pełnych zdrowia składników. Przykładem dania kuchni portugalskiej jest sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą. W jej składzie znajduje tylko kilka prostych produktów, które w połączeniu tworzą pyszne małe danie. Oto przepis na sałatkę portugalską.

Jak zrobić sałatkę portugalską?

Przyrządzenie tej smakowitej i sycącej sałatki zajmuje moment. Kawałki tuńczyka w oleju miesza się z ciecierzycą, pokrojoną cebulą oraz natką pietruszki. Następnie wlewa się oliwę z oliwek i ocet winny. Wystarczy już tylko doprawić ją solą i pieprzem, wymieszać i można zajadać się pyszną sałatką portugalską.

Przepis na sałatkę portugalską

  • Portugalski przepis na tę ciekawą sałatkę z tuńczykiem, cebulą i ciecierzycą jest bardzo prosty. Tylko cebulę i natkę pietruszki trzeba pokroić. Resztę składników wystarczy wymieszać.
  • Przygotowanie sałatki to nie więcej niż 10 minut. Przepis jest najlepszym przykładem tego, że w krótkim czasie można zrobić pyszną i zdrową sałatkę.
  • Chociaż jest to przepis pochodzący z kuchni portugalskiej, wszystkie produkty można bez problemu kupić w polskich sklepach spożywczych. Są dostępne przez cały rok.
  • Sałatkę wzbogaci dodatek awokado, posiekanej papryczki chili, selera naciowego, czarnych oliwek lub dowolnej sałaty.

SKŁADNIKI

  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 2 puszki ciecierzycy w zalewie
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużej miski przełożyć odsączoną ciecierzycę, tuńczyka i pokrojoną w kostkę cebulę. Wymieszać.
  • Wlać oliwę z oliwek i ocet winny. Wsypać natkę pietruszki i doprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
  • Podawać schłodzoną.
Kuchnia meksykańska: papryczki faszerowane tuńczykiem
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej