Tuńczyk z makaronem świderki - zdrowo, łatwo i niedrogo
2022-05-18
łatwy
15 min
3
To bardzo proste i smaczne danie. Do tego przyrządza się je naprawdę szybko. Wystarczy tuńczyk i kilka dodatków, by zrobić pyszną pastę, którą łączymy z makaronem. Ważne, aby były to świderki, bo wtedy pasta wkręci się w makaron – a my w jego jedzenie.
SKŁADNIKI
- makaron świderki
- tuńczyk w oleju (ok. 200 g)
- czarne oliwki (ok. 100 g)
- 2 łyżeczki kaparów
- garść świeżej bazylii
- pieprz czarny (najlepiej grubo mielony)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gotujemy makaron al dente.
- Gdy makaron się gotuje, my sporządzamy pastę. Wszystkie składniki: tuńczyka łącznie z olejem, bazylię, kapary (dodają słoność naszej potrawie – jeśli z nich zrezygnujemy, to zapewne trzeba będzie pastę nieco dosolić), bazylię i oliwki blendujemy na gładką masę. Doprawiamy pieprzem.
- Ugotowany makaron przekładamy na talerz i mieszamy z pastą – sama wkręci się w świderki. Dekorujemy listkami bazylii – i gotowe.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?