Tuńczyk z makaronem świderki - zdrowo, łatwo i niedrogo

Tuńczyk z makaronem świderki - zdrowo, łatwo i niedrogo
Autor: Shutterstock Proste i pyszne danie, do zrobienia w 15 minut
łatwy
15 min
3

To bardzo proste i smaczne danie. Do tego przyrządza się je naprawdę szybko. Wystarczy tuńczyk i kilka dodatków, by zrobić pyszną pastę, którą łączymy z makaronem. Ważne, aby były to świderki, bo wtedy pasta wkręci się w makaron – a my w jego jedzenie.

SKŁADNIKI

  • makaron świderki
  • tuńczyk w oleju (ok. 200 g)
  • czarne oliwki (ok. 100 g)
  • 2 łyżeczki kaparów
  • garść świeżej bazylii
  • pieprz czarny (najlepiej grubo mielony)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gotujemy makaron al dente.
  • Gdy makaron się gotuje, my sporządzamy pastę. Wszystkie składniki: tuńczyka łącznie z olejem, bazylię, kapary (dodają słoność naszej potrawie – jeśli z nich zrezygnujemy, to zapewne trzeba będzie pastę nieco dosolić), bazylię i oliwki blendujemy na gładką masę. Doprawiamy pieprzem.
  • Ugotowany makaron przekładamy na talerz i mieszamy z pastą – sama wkręci się w świderki. Dekorujemy listkami bazylii –  i gotowe.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Galeria: Najprostsze dania z makaronu, błyskawiczne i za grosze - 10 przepisów

Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej