Keto gofry serowe z tuńczykiem. Pyszny pomysł na dietetyczny posiłek

keto gofry serowe z tuńczykiem
Autor: Shutterstock Keto gofry z serowe z tuńczykiem to pomysł na pyszne śniadanie lub kolację.
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Dieta ketogeniczna zdobywa coraz więcej fanów. Specjalnie dla nich powstał przepis na gofry serowe z tuńczykiem. W wytrawnej wersji smakują naprawdę pysznie. Są sycące, chociaż prawie nie ma w nich węglowodanów. Zobaczcie, jak zrobić keto gofry serowe z tuńczykiem.

Jak zrobić keto gofry serowe z tuńczykiem?

Przepis na ten dietetyczny posiłek o niskiej zawartości węglowodanów jest bardzo łatwy. Do roztrzepanego jajka dodaje się dokładnie odsączonego z zalewy tuńczyka w sosie własnym oraz starty włoski ser mozzarella. Można zastąpić go żółtym serem jak gouda czy edamski. Składniki należy dokładnie wymieszać. Masę nakłada się do gofrownicy i piecze z obu stron po około 4 minut. Gofrownica powinna być bardzo mocno rozgrzana.

Czy wzbogacić keto gofry serowe z tuńczykiem?

To podstawowy przepis na gofry serowe z tuńczykiem, który można modyfikować. Smak gofrów można łatwo podkręcić, dodając inne produkty. Masę z sera i tuńczyka wzbogacą takie składniki jak:

Z czym podawać keto gofry serowe z tuńczykiem?

Przepis warto zapisać, ponieważ keto gofry serowe z dodatkiem tuńczyka robi się łatwo i szybko. To pomysł na smaczne śniadanie low carb czy lekką kolację. Do gofrów można podać pokrojone w słupki warzywa. Sprawdzi się papryka, pomidory czy ogórki. Świetnie smakują z sosem jogurtowym z ziołami lub musztardą. Fani sera mogą dodatkowo posypać je parmezanem.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 100 g starego sera mozzarella
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajko wbić do miski i roztrzepać widelcem.
  • Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka i startą mozzarellę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Porcje ciasta nakładać na mocno rozgrzaną gofrownicę i piec z obu stron po około 4 minuty.
  • Podawać z sałatą, pomidorami i sosem jogurtowym z ziołami.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
więcej