Sałatka z pomidorów z tuńczykiem i sosem balsamicznym

Sałatka z pomidorów z tuńczykiem i sosem balsamicznym
Autor: Shutterstock Sałatka z pomidorów z tuńczykiem jest przepyszna i bardzo zdrowa
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Pomidory, tuńczyk i dymka - trzy proste składniki, które połączone aromatycznym sosem tworzą przekąskę, która nie ma sobie równych. Sałatkę przygotowuje się w kilka minut, ale jej smak pamięta na zawsze.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 0,5 kg pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebulki dymki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z limonki
  • sól i pieprz
  • cukier
  • kilka listków świeżej melisy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do niewielkiej miseczki. Dodać sok z limonki i ocet balsamiczny.
  • Sos przyprawić do smaku solą , pieprzem i cukrem, a następnie wymieszać z oliwą. Odstawić.
  • Pomidory pokroić w kostkę, jeśli używamy małych pomidorków koktajlowych wystarczy przekroić je na pół.
  • Cebulkę oczyścić i posiekać drobniutko. Wymieszać z pomidorami i kawałkami rozdrobnionym widelcem tuńczykiem.
  • Sałatkę polać sosem i odstawić na godzinę do lodówki, przed podaniem posypać posiekaną melisą.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej