Sałatka z pomidorów z tuńczykiem i sosem balsamicznym
2022-04-28
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Pomidory, tuńczyk i dymka - trzy proste składniki, które połączone aromatycznym sosem tworzą przekąskę, która nie ma sobie równych. Sałatkę przygotowuje się w kilka minut, ale jej smak pamięta na zawsze.
SKŁADNIKI
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 0,5 kg pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebulki dymki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z limonki
- sól i pieprz
- cukier
- kilka listków świeżej melisy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do niewielkiej miseczki. Dodać sok z limonki i ocet balsamiczny.
- Sos przyprawić do smaku solą , pieprzem i cukrem, a następnie wymieszać z oliwą. Odstawić.
- Pomidory pokroić w kostkę, jeśli używamy małych pomidorków koktajlowych wystarczy przekroić je na pół.
- Cebulkę oczyścić i posiekać drobniutko. Wymieszać z pomidorami i kawałkami rozdrobnionym widelcem tuńczykiem.
- Sałatkę polać sosem i odstawić na godzinę do lodówki, przed podaniem posypać posiekaną melisą.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?