Śliwka

Węgierki, lubaszki, mirabelki, renklody - śliwka ma wiele odmian, ale każda z nich zachwyca miękkim miąższem, w którym kryje się wyrazisty smak. Śliwki można jeść na surowo i w wersji suszonej, robić z nich soki, kompoty oraz powidła. Warto też pamiętać, że lubią towarzystwo mięs, o czym świadczy chociażby schab nadziewany śliwkami.

Śliwka

Smaczne kąski ze śliwek w wytrawnym cieście

Śliwki w wytrawnym cieście z wyraźną nutą gałki muszkatołowej to pomysłowa przekąska. Słodki smak śliwek znakomicie podkreślony przez przyprawę nabiera nieco egzotycznego charakteru.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cudowne ciasto czekoladowe ze śliwkami: proste i pyszne!

Ciasto czekoladowe ze śliwkami to deser o obłędnym smaku - przypomina smakiem śliwki w czekoladzie, a jednocześnie jest ciasto jest  miękkie i wilgotne, po prostu pyszne! Wypróbuj przepis, szczególnie, że ciasto udaje się nie tylko ze świeżymi, ale też z mrożonymi  owocami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepyszne pieczone śliwki z lodami waniliowymi

Uradzaj śliwek skłania do przygotowywania pysznych deserów z nimi w roli głównej. Nasza propozycja to pieczone śliwki podawane z lodami waniliowymi. Deser przygotujesz w kilka minut, a wszyscy będą zachwyceni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kompot z gruszek i mirabelek (ałyczy) do słoików na zimę

Kompot z gruszek i mirabelek warto zrobić na przełomie lata i jesieni, gdy  mirabelki są już bardzo dojrzałe i słodkie, a gruszki także dojrzewają. Idealny pachnący sadem i słodki kompot będzie pysznym dodatkiem do zimowych obiadów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gruszki w przecierze ze śliwek: sprawdzony, stary przepis

Gruszki w przecierze ze śliwek to dokonały deser - niezbyt słodki, pełen smaku, witamin i mikroelementów. Przygotowuje się go łatwo, świetnie smakuje i jest  doskonałym sposobem na przechowanie owoców na zimę.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Domowa pasta pomidorowo-śliwkowa: pyszna i zdrowa

Domowa pasta pomidorowo-śliwkowa to  idealny dodatek  do serów, pieczonych mięs, wędlin. Samodzielnie przygotowana, bez konserwantów, aromatyczne  i pełna witamin oraz zdrowego likopenu. Łatwo ją przygotować, nie jest też kosztowna.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sernik ze śliwkami pod kruszonką - poezja smaku

To ciasto to może być prawdziwy hit jesiennego sezonu. Pyszna, delikatna masa serowa, soczyste śliwki i słodka, chrupiąca kruszonka. Podajemy przepis na fantastyczny sernik ze śliwkami i kruszonką.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Domowa śliwówka - prosty przepis na nalewkę ze śliwek

Do przygotowania śliwówki według tradycyjnej receptury wybierz dorodne, mocno dojrzałe owoce. Pamiętaj, że im dłużej trunek będzie leżakował, tym jego smak będzie głębszy.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Tradycyjne śliwki marynowane - stary, sprawdzony przepis

Śliwki marynowane to idealny dodatek do serów i wędlin, pasują także do śledzi. Warto je samodzielnie przygotować, szczególnie że nie jest  to szczególnie pracochłonne, a sezon na śliwki pozwala przygotować tę wspaniałą marynatę bez konserwantów i niedrogo.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Aromatyczne marynowane węgierki - przepis na marynatę bez octu

Śliwki w aromatycznej marynacie idealnie pasują do domowego pasztetu, pieczonego mięsa, pleśniowych serów i  wędlin. Proste do przygotowania, doskonałe w smaku  śliwki marynowane z aromatycznymi przyprawami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 19