Śliwka

Węgierki, lubaszki, mirabelki, renklody - śliwka ma wiele odmian, ale każda z nich zachwyca miękkim miąższem, w którym kryje się wyrazisty smak. Śliwki można jeść na surowo i w wersji suszonej, robić z nich soki, kompoty oraz powidła. Warto też pamiętać, że lubią towarzystwo mięs, o czym świadczy chociażby schab nadziewany śliwkami.

Śliwka

Ciasto śliwkowe z bezą cynamonową

Lato trwa w najlepsze, a wraz z nim dookoła pełno jest dojrzałych i pysznych owoców, którym trudno się oprzeć. A jeszcze trudniej opszeć się pysznym owocowym deserom. Dziś proponujemy ciasto śliwkowe z bezą cynamonową.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Maślany placek ze śliwkami: przepis na owocowe ciasto

Maślany placek ze śliwkami to łatwy przepis na owocowe ciasto. Kruchy placek kusi maślanym zapachem i aromatem pieczonych śliwek. Najlepszy wybór na deser po rodzinnym obiedzie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami: łatwy przepis na pyszne ciasto

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami to deser dla każdego. Ten łatwy przepis na pyszne ciasto pozwoli wam cieszyć się smakiem soczystych śliwek węgierek. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Placek drożdżowy ze śliwkami: najłatwiejszy przepis na szybkie ciasto z owocami

Placek drożdżowy ze śliwkami to wbrew pozorom najłatwiejsze i najzdrowsze ciasto z owocami. Nawet przygotowanie kruszonki nie sprawi wam kłopotu. Wystarczą dorodne śliwki węgierki, trochę wolnego czasu i dwie zaradne ręce. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Puree z mirabelek

Puree z mirabelek można jeść samodzielnie. Ale to także świetna baza do dżemu, sosu lub innych przetworów w połączeniu z różnymi owocami. W sezonie, gdy jest wysyp tych drobnych, żółtych śliweczek, warto ich nadmiar przetworzyć, a potem używać do mieszania z jabłkami, gruszkami lub jako dodatek do keczupów i sosów warzywnych. Śliwki mirabelki mają charakterystyczny kwaśny smak i bardzo dużo pektyny, czyli rozpuszczalnego w wodzie błonnika, który wpływa na jakość dżemów i konfitur. 

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Tkemali z mirabelek: przepis na gruziński sos do mięsa

Tkemali z mirabelek, kwaśnych drobnych śliwek to tradycyjny  gruziński sos. Gruzińskie tkemali ma pikantny smak. Mirabelkowy sos świetnie smakuje z daniami z grilla, pasuje do ryb, mięs i pieczonych warzyw. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tarta z mirabelkami: przepis na kruche ciasto ze śliweczkami

Tarta z mirabelkami to łatwy przepis na pyszny letni deser. Mirabelki to drobne żółte lub rumiane, drobne śliwki, które dojrzewają w połowie lata. Śliweczki mają charakterystyczny kwaśny smak. W połączeniu z najlepszym maślanym ciastem kruchym i obficie oprószone cukrem pudrem stają się wytwornym deserem - idealnym na ciepłe popołudnie. We francuskiej Lotaryngii ten rodzaj tarty uznawany jest za symbol regionalnej kuchni. Wypróbujcie ten przepis i delektujcie się smakiem orzeźwiających mirabelek w cieniu drzew.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Czernina: przepis z restauracji Pałacu Lubostroń [LATO Z RADIEM]

W tegorocznej trasie Lata z Radiem studio plenerowe radiowej Jedynki stanie na łabiszyńskim rynku. Niedaleko od Łabiszyna znajduje się urokliwy Pałac Lubostroń. Restauracja tego historycznego miejsca słynie z przysmaków kuchni polskiej. Proponujemy przepis na czerninę, zupę wymagającą kunsztu i cierpliwości. Ale niezrównany smak czerniny wynagrodzi wszystko.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śliwki z miodem

Sezon na śliwki, w zależności od odmiany i pogody, zaczyna się już w lipcu, a kończy nawet w październiku. Obfitość gatunków sprawia, że możemy cieszyć się pysznymi śliwkami przez naprawdę długi czas, a jeśli jeszcze zamarynujemy je w słoiczkach, znacznie ten czas wydłużymy. Marynowane śliwki są dobre do pieczonej karkówki, boczku, pasztetu lub jako składnik sałatek: śledziowej i jarzynowej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tort fryzyjski - pyszny deser z ciasta francuskiego

Tort fryzyjski to bardzo łatwy w przygotowaniu deser z ciasta francuskiego. Smakuje obłędnie i mimo mało efektownego wyglądu pasuje nie tylko na co dzień. Jak zrobić tort fryzyjski z powidłami śliwkowymi?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Strona 1 z 18