Ta wątróbka to hit jesieni. Zamień jabłko na ten owoc, a wyjdzie obłędnie pysznie

wątróbka ze śliwkami
Autor: Shutterstock Zamiast jabłka dodaj ten owoc. To zaskakujący przepis na smażoną wątróbkę inaczej.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Zapomnijcie o klasycznej wątróbce z jabłkiem i cebulą. Tej jesieni na polskich stołach będzie królować smażona wątróbka przyrządzona według tego przepisu. Tradycyjne jabłko zostało zastąpione innym nieoczywistym owocem, który idealnie łączy się z pozostałymi składnikami. Oto łatwy przepis na smażoną wątróbkę z zaskakującymi dodatkami.

Smażona wątróbka drobiowa inaczej

W tym przepisie na smażona wątróbkę drobiową dodaje się składniki, które na pierwszy rzut oka wcale się ze sobą nie komponują. Owoc, który zastąpił klasyczne jabłka, został zastąpiony innym. Sezon na te owoce właśnie trwa, więc warto wykorzystać je nie tylko do ciast i słodkich wypieków. Wątróbkę usmażoną według tego przepisu przyrządza się z dodatkiem śliwek. Ten duet to prawdziwa bomba smaku. Idealnym uzupełnieniem jest czerwona cebula. Smak dania podkręca nie tylko sól i pieprz. Wątróbkę drobiową doprawia się także chili i cynamonem, który zazwyczaj dodaje się do ciast.

Jak zrobić wątróbkę z cebulą i śliwkami?

Przepis na smażoną wątróbkę z dodatkiem czerwonej cebuli i słodkich śliwek jest prosty. Przyrządzenie tego dania nie zajmuje wiele czasu. Należy jednak pamiętać, że wątróbka będzie miękka, kiedy namoczy się ją w mleku i odstawi na godzinę. Sprawdzi się też woda z dodatkiem soku z cytryny. Po godzinie wątróbkę należy wyjąć i dokładnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Dzięki temu nie będzie pryskać podczas smażenia.

Kolejnym krokiem jest usmażenie cebuli i śliwek. Kiedy owoce staną się miękkie, zawartość patelni przekłada się do miski. Na tej samej patelni na dużym ogniu smaży się wątróbkę drobiową. Kawałki należy obrócić tylko raz na drugą stronę, kiedy pierwsza będzie już usmażona. Ten prosty patent sprawi, że wątróbka zamknie się z zewnątrz, a w środku będzie idealnie miękka i delikatna.

Na koniec do wątróbki dodaje się cebulę ze śliwkami, miesza i podgrzewa kilka chwil. Pamiętajcie, aby danie doprawić solą i pieprzem dopiero po zestawieniu patelni z ognia.

Przepis na wątróbkę z cebulą i śliwkami

  • To łatwy przepis na miękką wątróbkę drobiową z dodatkiem śliwek i cebuli. Nawet ci, którzy omijają ją szerokim łukiem, będą pod wrażeniem smaku tej pysznej potrawy.
  • Przyrządzenie dania z wątróbką w roli głównej nie zajmuje wiele czasu. Warto jednak mieć na uwadze, że kawałki wątróbki powinny moczyć się w mleku przez godzinę.
  • Lista składników to niedrogie i łatwo dostępne produkty. Są w sklepach przez cały rok.

SKŁADNIKI

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 1 l ml mleka
  • 500 g dojrzałych śliwek węgierek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 szczypty cynamonu
  • 2 szczypty mielonego chili
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą i oczyszczoną wątróbkę osuszyć i usunąć błonki. Pokroić na połówki.
  • Wątróbkę przełożyć do miski i wlać mleko. Odstawić na godzinę, a następnie odlać mleko i osuszyć wątróbkę ręcznikiem papierowym.
  • Cebulę pokroić w piórka. Śliwki pokroić na ćwiartki, usuwając pestki.
  • Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodać ćwiartki śliwek i smażyć, aż śliwki staną się miękkie. Można dolać odrobinę wody.
  • Doprawić chili i cynamonem. Wymieszać i chwilę podgrzewać. Usmażone śliwki z cebulą przełożyć do miski.
  • Na tej samej patelni rozgrzać olej i krótko smażyć na nim wątróbkę z obu stron na dużym ogniu.
  • Dodać śliwki z cebulą, wymieszać i smażyć około 3 minut. Patelnię zestawić z ognia.
  • Doprawić solą i dokładnie wymieszać.
  • Podawać na gorąco na obiad.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szulc-Górska
więcej