Czekośliwka, czyli śliwki z kakao i czekoladą - przepis na śliwkową nutellę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Czekośliwka to cudownie pyszny domowy "lek" w słoiku - na dobry humor i nie tylko. Śliwki mają wiele zalet. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, zapobiegają rozwojowi nowotworów, a nawet poprawiają humor. A jeśli dodatkowo połączymy je z czekoladą i kakao, które także korzystnie wpływają na nasz nastrój, i zamkniemy w słoikach na zimę, będą cieszyć swoimi dobrodziejstwami także zimą.
Czekośliwka, czyli powidła śliwkowo-czekoladowe, zwane też śliwkową nutellą, to znakomity zamiennik właśnie popularnej nutelli i innych czekoladowych kremów uwielbianych przez dzieci i dorosłych. Czekośliwka zawiera znacznie mniej tłuszczu, bo tylko ten naturalny, występujący w kakao i gorzkiej czekoladzie.
Za to dostarcza tego wszystkiego co w kakao i czekoladzie dobre. Nie zapominajmy też o witaminach i minerałach oraz roślinnym błonniku pochodzącym ze śliwek. W domowych powidłach śliwkowo-czekoladowych nie ma też barwników i konserwantów. Również ilość cukru możemy zminimalizować wybierając do przetworów słodkie owoce, które nie będą wymagały dosładzania. Plusem domowej śliwkowej nutelli jest też prostota wykonania - przepis nie jest skomplikowany ani też bardzo drogi.
Dowiedz się co jeszcze można zrobić ze śliwek i wypróbuj nasze inne przepisy: Co można zrobić ze śliwek? Pomysły na śliwkowe przetwory!
SKŁADNIKI
- 2,5 kg wypestkowanych śliwek węgierek
- 700-800 g cukru
- 1 laska wanilii
- 100 g kakao
- 1 tabliczka (100 g) czekolady gorzkiej lub deserowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Śliwki zemleć w maszynce do mięsa, smażyć, dodając cukier, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Pod koniec smażenia dodać kakao i połamaną czekoladę. Smażyć jeszcze kilka minut.
Przekładać do wyparzonych słoiczków, zamknąć wyparzonymi pokrywkami i studzić ustawione do góry dnem.