Dżem śliwkowy: jak zrobić dżem ze śliwek? Sprawdzony przepis

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Śliwki, cukier i trochę czasu - tyle wystarczy, by zrobić pyszny, klasyczny dżem śliwkowy. To doskonały sposób na uchwycenie letniego smaku owoców i zamknięcie go w słoikach na zimę. Podajemy sprawdzony przepis na dżem ze śliwek.
Dżemy uwielbia chyba każdy - dziecko i dorosły. Śliwkowe dżemy towarzyszą nam przez cały rok, są smaczne i nadają się nie tylko jako składnik pożywnego śniadania, ale również jako dodatek do ciast i deserów, także uzupełnienie rozgrzewającej herbaty czy grzanego wina. Uniwersalny smak śliwek sprawia, że pyszne dżemy i konfitury smakują przez cały rok, bez względu na porę i pogodę.
Jeśli chcemy uniknąć długiego gotowania dżemu, aż do odparowania nadmiaru soku i zagęszczenia, możemy dodać do dżemu naturalną pektynę, rozprowadzoną zgodnie z przepisem na opakowaniu. To rozwiązanie zdrowsze niż użycie żelfixu.
Pod materiałem wideo znajdziecie galerię przepisów na ciasta ze śliwkami, hit każdej jesieni
SKŁADNIKI
- 1 kg śliwek
- 50 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki dokładnie myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na ćwiartki.
- Przygotowane śliwki wkładamy do dużego garnka i gotujemy przez ok. godzinę lub dłużej (cały czas mieszając).
- W międzyczasie dodajemy cukier i cały czas mieszamy. Po upływie czasu śliwki wyłączamy, a garnek przykrywamy.
- Gotowanie powtarzamy następnego dnia i jeszcze kolejnego (lub rano i wieczorem), aż uzyskamy pożądaną konsystencję.
- Gdy dżem ze śliwek jest już gotowy, wkładamy go do gorących, wyparzonych słoików i zakręcamy wygotowanymi nakrętkami.
- Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy przed ok. 20 minut w garnku z gorącą wodą.