Knedle ze śliwkami: tradycyjny przepis na pyszny obiad na słodko

2021-12-02
Knedle ze śliwkami
Autor: thinkstockphotos.com Knedle ze śliwkami polane masłem i zrumienioną bułeczką to pyszne dania obiadowe lub podwieczorek.
średni
60 min
4

Wykorzystaj przepis na knedle ze śliwkami - jesienią ze świeżych węgierek, zimą z mrożonych. Tradycyjne knedle ze śliwkami najlepiej smakują ze śmietaną i cukrem, ale jeśli lubisz eksperymentować, wypróbuj knedle z bułką tartą oprószone cynamonem. Albo podaj knedle ze śliwkami do pieczonej wieprzowiny polane sosem pieczeniowym. My jednak preferujemy i proponujemy klasyczny przepis. Oto knedle nadziewane śliwkami podawane ze śmietaną i cukrem.

Polecamy przepis na:

Twarogowe knedle z czereśniami

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 kg śliwek, najlepiej dojrzałych węgierek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz ziemniaki i ugotuj. Śliwki umyj, osusz, natnij, aby usunąć pestki zachowując przy tym kształt owocu.
  • Do miski z mąką i jajkiem dodaj przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki. Dokładnie wyrób ciasto.
  • Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką, wytnij kwadraty odrobinę większe od wielkości śliwki.
  • Na cieście ułóż śliwkę, posyp łyżeczką cukru. Złóż ciasto przyklejając do siebie przeciwległe rogi. Zroluj w ręku aż utworzy się kulka.
  • Wrzuć knedle do osolonej wody i gotuj od wypłynięcia 3-4 minuty. Odcedź na durszlaku. Podawaj z kleksem śmietany i oprószone cukrem (opcjonalnie).
Dlaczego warto jeść śliwki?