Knedle ze śliwkami: tradycyjny przepis na pyszny obiad na słodko
2023-08-25
średni
60 min
4
Dieta wegetariańska
Wykorzystaj przepis na knedle ze śliwkami - późnym latem i jesienią ze świeżych węgierek, zimą z mrożonych. Tradycyjne knedle ze śliwkami najlepiej smakują ze śmietaną i cukrem, ale jeśli lubisz eksperymentować, wypróbuj knedle z bułką tartą oprószone cynamonem. Albo podaj knedle ze śliwkami do pieczonej wieprzowiny polane sosem pieczeniowym. My jednak preferujemy i proponujemy klasyczny przepis.
Polecamy przepis na:
Twarogowe knedle z czereśniami
SKŁADNIKI
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 0,5 kg śliwek, najlepiej dojrzałych węgierek
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz ziemniaki i ugotuj. Śliwki umyj, osusz, natnij, aby usunąć pestki zachowując przy tym kształt owocu.
- Do miski z mąką i jajkiem dodaj przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki. Dokładnie wyrób ciasto.
- Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką, wytnij kwadraty odrobinę większe od wielkości śliwki.
- Na cieście ułóż śliwkę, posyp łyżeczką cukru. Złóż ciasto przyklejając do siebie przeciwległe rogi. Zroluj w ręku aż utworzy się kulka.
- Wrzuć knedle do osolonej wody i gotuj od wypłynięcia 3-4 minuty. Odcedź na durszlaku. Podawaj z kleksem śmietany i oprószone cukrem (opcjonalnie).
Dlaczego warto jeść śliwki?