Placek ze śliwkami: pyszny i najszybszy placek śliwkowy
2023-09-05
łatwy
20 min
4
Dieta wegetariańska
Placek ze śliwkami to jeden z hitów jesiennych deserów. Prosty w przygotowaniu, lubiany przez wszystkich i bardzo smaczny. Warto mieć go na liście dań do przygotowania.
SKŁADNIKI
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 dag proszku do pieczenia
- 80 dag śliwek węgierek
- 2 łyżki cukru kryształu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
- Cukier puder ucieramy z jajkami, wlewamy stopione, przestudzone masło i mieszamy.
- Do jajek dodajemy cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, i wszystko dokładnie mieszamy na gładkie ciasto.
- Przekładamy do formy posmarowanej masłem i obsypanej mąką.
- Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek przekrojem do góry.
- Całość posypujemy cukrem kryształem.
- Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C przez 1 godzinę.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Zajrzyj do galerii i zobacz inne przepisy na pyszne ciasta ze śliwkami