Pijana śliwka - eleganckie i smakowite ciasto z suszonymi śliwkami

Pijana śliwka - eleganckie i smakowite ciasto z suszonymi śliwkami
Autor: Shutterstock Pijana śliwka - to ciasto, którym zachwycisz gości. Idealne na uroczyste okazje, tylko dla dorosłych!
średni
60 min
4

Pijana śliwka to nieco czasochłonne ciasto tylko dla dorosłych - bo śliwki moczone w rumie dają mu wyraźny alkoholowy posmak. Ale warto ciasto pijana śliwka przygotować na uroczystą okazję - na pewno zachwyci nie tylko wyglądem ale też smakiem.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao (płaskie)
  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Do nasączenia:
  • 100 ml kawy (1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej zaparzona w 100 ml wody)
  • 3 łyżki rumu
  • Pijane śliwki do nadzienia:
  • 500 g śliwek kalifornijskich (suszonych)
  • 250 ml ciemnego rumu
  • Krem:
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 400 g nutelli, w temperaturze pokojowej
  • 125 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3/4 słoiczka powideł śliwkowych
  • Polewa:
  • 120 g deserowej czekolady, posiekanej
  • 120 ml śmietany kremówki 30 lub 36%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki suszone pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w niedużym garnuszku i zalać rumem. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i odstawić do momentu kiedy cały alkohol wsiąknie w śliwki (jeśli alkohol przez godzinę nie wsiąknie w śliwki – odlać go, a śliwki osuszyć).
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego, pół szklanki wody, 1 szklankę cukru i 3 płaskie łyżki kakao umieścić w garnuszku. Gotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
  • Mąkę, proszek, sodę przesiać i odłożyć.
  • Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki.
  • Wlać całą wystudzoną mieszankę kakaową i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Dno (tylko) formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Przelać ciasto do formy, wyrównać.
  • Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
  • Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty.
  • Masło utrzeć mikserem do powstania puszystej masy. Dodać nutellę i mascarpone, utrzeć tylko do połączenia się składników i powstania gładkiego kremu. Dodać śliwki nasączone rumem i wymieszać.
  • Kremówkę przelać do małego garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać. Poczekać do lekkiego zgęstnienia.
  • Przygotować kawę z rumem do nasączenia ciasta.
  • Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Nasączyć połową mieszanki kawowej z rumem, a następnie posmarować cienką warstwą powideł. Na powidła wyłożyć kremową masę z nutelli i śliwek, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym. Nasączyć go resztą ponczu.
  • Na wierzch wylać polewę czekoladową, równo rozprowadzić. Schłodzić. Po schłodzeniu ciasto pokroić w kwadraty, udekorować dodatkowymi śliwkami maczanymi w roztopionej czekoladzie.
5 sposobów jak oddzielić białko od żółtka