Piernik, który zawsze się udaje: przepis na szybki i prosty piernik [WIDEO]

Piernik, który zawsze się udaje: przepis na szybki i prosty piernik [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Prosty piernik, który zawsze się udaje to doskonały pomysł, gdy ciasto ma być pieczone tuż przed świętami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Przepis na świąteczny piernik z czekoladą przekładany konfiturą. Najbardziej znana wersja piernika, tym razem dla tych, którzy nie mają cierpliwości czekać na piernik dojrzewający. Oto łatwy przepis na piernik świąteczny w czekoladzie.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (400 g)

  • 3/4 szklanki cukru

  • 2 łyżki ciemnego kakao

  • 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)

  • 1 łyżeczka sody

  • szczypta soli

  • 2 łyżki płynnego miodu

  • 3/4 szklanki roztopionej i ostudzonej margaryny lub masła

  • szklanka letniego mleka

  • 2 całe jajka

  • pół szklanki rodzynek (zalanych wrzątkiem i odsączonych)

  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

  • konfitura lub dżem do przełożenia

  •  POLEWA:

  • tabliczka (100 g) gorzej czekolady

  • 2 łyżki mleka

  • 50 g masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C.

  • Małą keksówkę (ok. 11x28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę, sól, wymieszać.

  • Dodać miód, margarynę lub masło, mleko i roztrzepane jajka. Wszystko zmiksować lub dokładnie wymieszać łyżką, na końcu dorzucić rodzynki i orzechy.

  • Wylać ciasto do blaszki, wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut, aż patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta będzie całkowicie suchy. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia w uchylonym nieco piekarniku.

  • Kiedy ciasto będzie całkiem zimne, przekroić wzdłuż na dwie lub trzy części, przełożyć konfiturą.

  • Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w rondelku nad wrzącą wodą, zalać mlekiem, dodać margarynę, podgrzewać mieszając do połączenia składników i zagotowania. Posmarować masą ostudzone ciasto.

Ocena: 2,7