Skrzydełka z kurczaka pieczone w miodzie: przepis na lepkie i soczyste skrzydełka

Skrzydełka z kurczaka pieczone w miodzie: przepis na lepkie i soczyste skrzydełka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lepkie skrzydełka palce lizać!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Skrzydełka z kurczaka pieczone w miodzie to pyszne danie obiadowe. Można je także podać jako przekąskę. Tajemnica udanych skrzydełek tkwi w marynacie z miodu, sosu sojowego i przypraw. Lepkie i soczyste skrzydełka będą smakowały całej rodzinie. 

Składniki

  • 1,5 skrzydełek z kurczaka

  • 8 ząbków czosnku

  • 5 łyżek sosu sojowego lub przyprawy do zup w płynie

  • 4 łyżki miodu pszczelego

  • 4 łyżki oleju roślinnego

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

  • 1 duży woreczek  lub odpowiednio długi rękaw foliowy do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Skrzydełka przeciąć na trzy części. Ostatnią, najmniejszą część skrzydełka odłożyć. Nie ma nich zbyt wiele mięsa, natomiast świetnie nadają się na bulion. Końcówki przełożyć do czystego woreczka foliowego i zamrozić. 

  • Czosnek drobno posiekać, wymieszać z sosem sojowym, miodem i pozostałymi przyprawami. Nie ma potrzeby solić, ponieważ zarówno sos sojowy, jaki przyprawa do zup w płynie są już wystarczająco słone. 

  • Pocięte skrzydełka wrzucić do woreczka do pieczenia, wlać marynatę miodową, zamknąć szczelnie i wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki lub na dłużej, jeśli nie ma pośpiechu. Można je zamarynować rano, a dopiec po powrocie z pracy lub zlecić to zadanie partnerowi, partnerce lub starszemu dziecku. 

  • Skrzydełka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 55-60 minut, na 15 minut przed końcem przeciąć woreczek, aby się zrumieniły. 

  • Podawać z keczupem lub sosem BBQ oraz pieczonymi ziemniakami. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,8