Przepiórki zawijane w słoninę lub boczek: tradycyjny przepis na przepiórki

Przepiórki zawijane w słoninę lub boczek: tradycyjny przepis na przepiórki

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Mięso pzepiórek jest bardzo smaczne i zdrowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mięso przepiórki jest bardzo zdrowe i wykwintne. To doskonały pomysł na świąteczny obiad. Przepiórki można serwować na wiele sposobów. Wyśmienicie smakują zarówno z owocowymi, słodkawymi dodatkami, jak i doprawione na pikantnie. Tym razem prezentujemy jednak najbardziej znany, klasyczny wręcz przepis na przepiórki.

Składniki

  • 4 przepiórki

  • 10-15 dkg słoniny

  • 10 dkg masła lub 2 łyżki śmietany

  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przepiórki natrzeć solą. Słoninę pokroić w cienkie plastry i obłożyć nią mięso.

  • Aby słonina nie odpadła w czasie pieczenia, można mięso obwiązać nitką.

  • Ułożyć przepiórki w brytfannie i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

  • W trakcie pieczenia podlewać ptaki śmietaną lub roztopionym masłem.

  • Podawać przekrojone na połówki, polane sosem z brytfanny.

Ocena: 5