Przepiórki: czy warto jeść mięso z przepiórek? Czy przepiórki są zdrowe?

Przepiórki: czy warto jeść mięso z przepiórek? Czy przepiórki są zdrowe?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Przepiórki mają mięso bogate w białko i związki mineralne

Przepiórki to wykwintne mięso, które można przygotować w kuchni na wiele sposobów. Przepiórki można piec, gotować, dusić. Mięso tuszki przepiórki jest smaczne i delikatne, a przede wszystkim zdrowe. Przepiórki zdecydowanie częściej powinny gościć na naszych stołach.

Przepiórki są niewielkimi, szaro-brązowymi ptakami wędrownymi z rodziny kurowatych. Ich długość ciała wynosi ok. 19 cm, rozpiętość skrzydeł 33-36 cm, a ważą ok. 120 g. To naprawdę niewielkie ptaszki, dlatego jeśli zdecydujemy się je przyrządzić, musimy kupić kilka przepiórek - przeznaczamy zazwyczaj jedną przepiórkę na osobę, choć i to czasem może nie wystarczyć.

Czy warto jeść przepiórki?

Mięso przepiórek jest bardzo smaczne. Niektórzy porównują je z mięsem kurcząt lub, jeszcze częściej, z czymś pomiędzy kurczakiem a kaczką. Mięso przepiórek jest delikatne w smaku i zapachu, ma bladoróżowy kolor. Jest przede wszystkim chude i bogate w składniki odżywcze i witaminy.

Piersi przepiórek mają specyficzny skład chemiczny, bogaty w wartości odżywcze - mają znaczne ilości białka i związków mineralnych. Pod tym względem zadecydowanie przewyższają kurczaki brojlery i indyki. Czy zatem warto jeść przepiórki? Odpowiedź jest chyba jednoznaczna.

Przepiórki na specjalne okazje

Przepiórki są daniem wykwintnym, przyrządzanym na specjalne okazje. Można przygotować z nich danie główne, przekąskę lub przystawkę. Z przepiórki można też zrobić zupę oraz potrawkę.

Tuszka z przepiórki nadaje się do gotowania, duszenia, pieczenia, można ją również nadziewać, np. wątróbką czy owocami. Aby pieczona tuszka przepiórki wyszła pyszna, powinien być spełniony jeden warunek - trzeba ją piec umiejętnie, uważając, aby nie przesuszyć mięsa, ponieważ ma w składzie niewielką ilość wody. Warto zatem przepiórki piec w specjalnym rękawie przeznaczonym właśnie do pieczenia mięsa,albo obłożyć mięso plastrami słoniny lub boczku.

Zobacz przepis: Przepiórki zawijane w słoninę lub boczek: tradycyjny przepis na przepiórki

Ocena: 3