Przepiórki z rozmarynem - dobry przepis na przepiórki na rodzinny obiad

2021-03-29
Matka i syn gotują
przepiorki-z-rozmarynem-dobry-przepis-na-przepiorki.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Przepiórki warto łączyć ze świeżymi ziołami
łatwy
40 min
4

Przepiórki  z rozmarynem warto  przygotować ma rodzinny obiad - szczególnie, gdy  przepiórki pojawiają się w supermarketach w atrakcyjnej cenie. Mięso przepiórek jest tak delikatne, że nie wymaga kruszenia. W smaku przypomina kurczaka, ale ma intensywniejszy zapach, jest bogatsze w białko i chudsze. Ptaki są bardzo małe, ważą zaledwie ok. 150-180 g. Dlatego też przyrządzając z nich dania, trzeba przeznaczyć jedną przepiórkę na osobę.

Przeczytaj też porady Agaty Wojdy, szefowej  kuchni hotelu Bellotto, jak sprawić, by przepiórki były jeszcze smaczniejsze!

Dziko żyjące przepiórki są objęte ochroną, ponieważ nie są zbyt liczne w Polsce. Te, które kupuje się w sklepach pochodzą więc z hodowli, mimo, że ich mięso zaliczane jest  do dziczyzny. Te niewielkie ptaki piecze się, dusi, gotuje. Wspaniały aromatyczny i delikatny w smaku rosół można z nich przygotować zaledwie w 20 minut

Zobacz przepis: Przepiórki duszone z grzybami: idealna kompozycja

SKŁADNIKI

  • 4 przepiórki,
  • 4 gałązki rozmarynu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 paski skórki z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przepiórki umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  • Do każdej z nich włóż gałązkę rozmarynu, ząbek czosnku i kawałek skórki z cytryny.
  • Posmaruj ptaki oliwą i oprósz solą i pieprzem.
  • Ułóż w  brytfannie wyłożonej pergaminem. Piecz przez 30-35 min.
Matka i syn gotują