Przepiórki z rozmarynem - dobry przepis na przepiórki na rodzinny obiad
Przepiórki z rozmarynem warto przygotować ma rodzinny obiad - szczególnie, gdy przepiórki pojawiają się w supermarketach w atrakcyjnej cenie. Mięso przepiórek jest tak delikatne, że nie wymaga kruszenia. W smaku przypomina kurczaka, ale ma intensywniejszy zapach, jest bogatsze w białko i chudsze. Ptaki są bardzo małe, ważą zaledwie ok. 150-180 g. Dlatego też przyrządzając z nich dania, trzeba przeznaczyć jedną przepiórkę na osobę.
Przeczytaj też porady Agaty Wojdy, szefowej kuchni hotelu Bellotto, jak sprawić, by przepiórki były jeszcze smaczniejsze!
i
Dziko żyjące przepiórki są objęte ochroną, ponieważ nie są zbyt liczne w Polsce. Te, które kupuje się w sklepach pochodzą więc z hodowli, mimo, że ich mięso zaliczane jest do dziczyzny. Te niewielkie ptaki piecze się, dusi, gotuje. Wspaniały aromatyczny i delikatny w smaku rosół można z nich przygotować zaledwie w 20 minut
Zobacz przepis: Przepiórki duszone z grzybami: idealna kompozycja
SKŁADNIKI
- 4 przepiórki,
- 4 gałązki rozmarynu,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 paski skórki z cytryny,
- sól, pieprz,
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przepiórki umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- Do każdej z nich włóż gałązkę rozmarynu, ząbek czosnku i kawałek skórki z cytryny.
- Posmaruj ptaki oliwą i oprósz solą i pieprzem.
- Ułóż w brytfannie wyłożonej pergaminem. Piecz przez 30-35 min.