Przepiórki z rozmarynem - dobry przepis na przepiórki na rodzinny obiad
Przepiórki z rozmarynem warto przygotować ma rodzinny obiad - szczególnie, gdy przepiórki pojawiają się w supermarketach w atrakcyjnej cenie. Mięso przepiórek jest tak delikatne, że nie wymaga kruszenia. W smaku przypomina kurczaka, ale ma intensywniejszy zapach, jest bogatsze w białko i chudsze. Ptaki są bardzo małe, ważą zaledwie ok. 150-180 g. Dlatego też przyrządzając z nich dania, trzeba przeznaczyć jedną przepiórkę na osobę.
Przeczytaj też porady Agaty Wojdy, szefowej kuchni hotelu Bellotto, jak sprawić, by przepiórki były jeszcze smaczniejsze!
Dziko żyjące przepiórki są objęte ochroną, ponieważ nie są zbyt liczne w Polsce. Te, które kupuje się w sklepach pochodzą więc z hodowli, mimo, że ich mięso zaliczane jest do dziczyzny. Te niewielkie ptaki piecze się, dusi, gotuje. Wspaniały aromatyczny i delikatny w smaku rosół można z nich przygotować zaledwie w 20 minut
Zobacz przepis: Przepiórki duszone z grzybami: idealna kompozycja
SKŁADNIKI
- 4 przepiórki,
- 4 gałązki rozmarynu,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 paski skórki z cytryny,
- sól, pieprz,
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przepiórki umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- Do każdej z nich włóż gałązkę rozmarynu, ząbek czosnku i kawałek skórki z cytryny.
- Posmaruj ptaki oliwą i oprósz solą i pieprzem.
- Ułóż w brytfannie wyłożonej pergaminem. Piecz przez 30-35 min.