Przepiórki z rozmarynem - dobry przepis na przepiórki na rodzinny obiad

2021-03-29 22:12

Przepiórki  z rozmarynem warto  przygotować ma rodzinny obiad - szczególnie, gdy  przepiórki pojawiają się w supermarketach w atrakcyjnej cenie. Mięso przepiórek jest tak delikatne, że nie wymaga kruszenia. W smaku przypomina kurczaka, ale ma intensywniejszy zapach, jest bogatsze w białko i chudsze. Ptaki są bardzo małe, ważą zaledwie ok. 150-180 g. Dlatego też przyrządzając z nich dania, trzeba przeznaczyć jedną przepiórkę na osobę.

Przeczytaj też porady Agaty Wojdy, szefowej  kuchni hotelu Bellotto, jak sprawić, by przepiórki były jeszcze smaczniejsze!

przepiorki-z-rozmarynem-dobry-przepis-na-przepiorki.jpg

i

Autor: thinkstockphotos.com Przepiórki warto łączyć ze świeżymi ziołami
łatwy
40 min
4

Dziko żyjące przepiórki są objęte ochroną, ponieważ nie są zbyt liczne w Polsce. Te, które kupuje się w sklepach pochodzą więc z hodowli, mimo, że ich mięso zaliczane jest  do dziczyzny. Te niewielkie ptaki piecze się, dusi, gotuje. Wspaniały aromatyczny i delikatny w smaku rosół można z nich przygotować zaledwie w 20 minut

Zobacz przepis: Przepiórki duszone z grzybami: idealna kompozycja

SKŁADNIKI

  • 4 przepiórki,
  • 4 gałązki rozmarynu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 paski skórki z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przepiórki umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  • Do każdej z nich włóż gałązkę rozmarynu, ząbek czosnku i kawałek skórki z cytryny.
  • Posmaruj ptaki oliwą i oprósz solą i pieprzem.
  • Ułóż w  brytfannie wyłożonej pergaminem. Piecz przez 30-35 min.
Matka i syn gotują