Przepiórki duszone z grzybami: idealna kompozycja

Przepiórki duszone z grzybami: idealna kompozycja

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Delikatne mięso przepiórek doskonale komponuje się ze składnikami o intensywnym smaku i aromacie, np. ziołami, grzybami

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepiórki to drób o bardzo delikatnym i zdrowym mięsie - są nietłuste, zawierają dużo pełnowartościowego białka i są bardzo smaczne. Doskonale komponują się ze składnikami o bardziej wyrazistym smaku - mogą to być zioła, grzyby, aromatyczne owoce lub warzywa. Tym razem proponujemy przepiórki z dodatkiem grzybów.

Składniki

  • 4 przepiórki

  • 2 łyżki masła

  • 125 boczku pokrojonego w słupki

  • 250 ml białego wina

  • 250 ml bulionu

  • sól, pieprz

  • olej

  • drobno pokrojona cebula

  • łyżka mąki

  • 40 g pieczarek (albo rozmrożonych kurek)

  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Posól i popieprz przepiórki. Roztop łyżkę masła z odrobiną oleju na głębokiej patelni i obsmaż ptaki. Przełóż je na talerz.

  • Zarumień na patelni boczek, wyłóż go na talerz. Potem zeszklij cebulę, dodając w miarę potrzeby trochę tłuszczu.

  • Zasyp cebulę mąką (możesz dodać trochę wody) i smaż ją jeszcze przez minutę.

  • Przełóż wszystkie składniki do garnka, zalej winem i bulionem. Duś przez ok. 20 min. 

  • Grzyby usmaż na łyżce masła, posól i popieprz, a na końcu wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i sosem z duszenia.

  • Wyłóż je na półmisek. Na grzybach ułóż przepiórki.

Ocena: 4