Pałki kurczaka z ryżem: najłatwiejszy przepis na dwa dania w jednym
Przepiórki duszone z grzybami: idealna kompozycja

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Delikatne mięso przepiórek doskonale komponuje się ze składnikami o intensywnym smaku i aromacie, np. ziołami, grzybami
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Przepiórki to drób o bardzo delikatnym i zdrowym mięsie - są nietłuste, zawierają dużo pełnowartościowego białka i są bardzo smaczne. Doskonale komponują się ze składnikami o bardziej wyrazistym smaku - mogą to być zioła, grzyby, aromatyczne owoce lub warzywa. Tym razem proponujemy przepiórki z dodatkiem grzybów.
Składniki
2 łyżki masła
125 boczku pokrojonego w słupki
250 ml białego wina
250 ml bulionu
sól, pieprz
olej
drobno pokrojona cebula
łyżka mąki
40 g pieczarek (albo rozmrożonych kurek)
natka pietruszki
Przygotowanie krok po kroku:
Posól i popieprz przepiórki. Roztop łyżkę masła z odrobiną oleju na głębokiej patelni i obsmaż ptaki. Przełóż je na talerz.
Zarumień na patelni boczek, wyłóż go na talerz. Potem zeszklij cebulę, dodając w miarę potrzeby trochę tłuszczu.
Zasyp cebulę mąką (możesz dodać trochę wody) i smaż ją jeszcze przez minutę.
Przełóż wszystkie składniki do garnka, zalej winem i bulionem. Duś przez ok. 20 min.
Grzyby usmaż na łyżce masła, posól i popieprz, a na końcu wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i sosem z duszenia.
Wyłóż je na półmisek. Na grzybach ułóż przepiórki.
Zobacz przepis: Przepiórki nadziewane jabłkami
Zobacz przepis: Przepiórki z kolendrą: przepis na wykwintny drób