Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole
Przepiórki z kolendrą: przepis na wykwintny drób

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Delikatne przepiórki z dodatkiem ziół to idealne danie na uroczysty obiad
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Delikatne mięso przepiórek jest smaczne i zdrowe. Właściwie przyrządzone przepiórki zmieniają się w bardzo wykwintne danie - idealne na uroczysty posiłek.
Składniki
4 przepiórki
200 g słoniny
łyżeczka mielonych ziaren kolendry
łyżeczka mielonych jagód jałowca
4 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Przepiórki umyć, wyczyścić i osuszyć.
Z przypraw zrobić papkę i natrzeć nią mięso od wewnątrz i zewnątrz.
Słoninę pokroić na plastry i owinąć nią ciasno przepiórki i obwiązać nitką. Pozostawić na jakieś 30 minut.
Do brytfanki dać troszeczkę smalcu i ułożyć przepiórki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec do zrumienienia około pół godziny.
Serwować z pieczonymi ziemniakami.
Zobacz przepis: Pieczone przepiórki: idealne na odświętny obiad!