Przepiórki z kolendrą: przepis na wykwintny drób

2021-03-29
Matka i syn gotują
przepiorki-z-kolendra-przepis-na-wykwitny-drob.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Delikatne przepiórki z dodatkiem ziół to idealne danie na uroczysty obiad
łatwy
60 min
4

Delikatne mięso przepiórek jest smaczne i zdrowe. Właściwie przyrządzone przepiórki zmieniają się w bardzo wykwintne danie - idealne na uroczysty posiłek.

Zobacz przepis: Pieczone przepiórki: idealne na odświętny obiad!

SKŁADNIKI

  • 4 przepiórki
  • 200 g słoniny
  • łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • łyżeczka mielonych jagód jałowca
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przepiórki umyć, wyczyścić i osuszyć.
  • Z przypraw zrobić papkę i natrzeć nią mięso od wewnątrz i zewnątrz.
  • Słoninę pokroić na plastry i owinąć nią ciasno przepiórki i obwiązać nitką. Pozostawić na jakieś 30 minut.
  • Do brytfanki dać troszeczkę smalcu i ułożyć przepiórki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec do zrumienienia około pół godziny.
  • Serwować z pieczonymi ziemniakami.
Matka i syn gotują