Przepiórki nadziewane jabłkami

2021-03-29
Matka i syn gotują
przepiorki-nadziewane-jablkami.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pieczone przepiórki to prawdziwy przysmak idealny na niedzielny lub
łatwy
60 min
4

Przepiórki po latach przerwy coraz częściej znowu goszczą na polskich stołach. Warto je jeść, bo mają zdrowe, chude i bogate w białko mięso. Są też bardzo smaczne - sprawdźcie naszą propozycję - przepiórki z jabłkami.

Zobacz przepis: Przepiórki zawijane w słoninę lub boczek: tradycyjny przepis na przepiórki

SKŁADNIKI

  • 4 przepiórki
  • 2 jabłka
  •  łyżka rodzynek
  • pół łyżki majeranku
  • 4 plastry boczku
  •  3 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczone przepiórki wrzucić do garnka z osoloną wodą i gotować przez 5 minut. Wyjąć z wody i odsączyć.
  • Przygotować farsz. Na tarce zetrzeć jabłka, dodać rodzynki, majeranek i dokładnie wymieszać.
  • Boczek pokroić na plastry. Na aluminiowej foli położyć po jednej przepiórce, wypełnić farszem i posolić (uwaga na sól, boczek może być już słony). Przepiórki przykryć plastrami wędzonego boczku.
  • Zawinięte w folię przepiórki piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20 minut. Po tym czasie lekko otworzyć folię, polać przepiórki miodem i piec dalej, aż się zarumienią.
  • Gotowe podawać. Można je udekorować plastrami pomarańczy i goździkami.
Matka i syn gotują