Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole
Przepiórki nadziewane jabłkami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Pieczone przepiórki to prawdziwy przysmak idealny na niedzielny lub
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Przepiórki po latach przerwy coraz częściej znowu goszczą na polskich stołach. Warto je jeść, bo mają zdrowe, chude i bogate w białko mięso. Są też bardzo smaczne - sprawdźcie naszą propozycję - przepiórki z jabłkami.
Składniki
4 przepiórki
2 jabłka
łyżka rodzynek
pół łyżki majeranku
4 plastry boczku
3 łyżki miodu
Przygotowanie krok po kroku:
Oczyszczone przepiórki wrzucić do garnka z osoloną wodą i gotować przez 5 minut. Wyjąć z wody i odsączyć.
Przygotować farsz. Na tarce zetrzeć jabłka, dodać rodzynki, majeranek i dokładnie wymieszać.
Boczek pokroić na plastry. Na aluminiowej foli położyć po jednej przepiórce, wypełnić farszem i posolić (uwaga na sól, boczek może być już słony). Przepiórki przykryć plastrami wędzonego boczku.
Zawinięte w folię przepiórki piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20 minut. Po tym czasie lekko otworzyć folię, polać przepiórki miodem i piec dalej, aż się zarumienią.
Gotowe podawać. Można je udekorować plastrami pomarańczy i goździkami.