Przepiórki z wiśniami: oryginalny przepis

Przepiórki z wiśniami: oryginalny przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Przepiórki z dodatkiem owoców smakują jeszcze lepiej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kompozycja delikatnego mięsa przepiórek z wytrawnymi wiśniami to powalające zestawienie. Warto w ten sposób przyrządzić przepiórki, by zachwycić na przykład gości na rodzinnym obiedzie.

Składniki

  • 4 przepiórki

  • 4 łyżki masła

  •  2 łyżki koniaku

  • sól, pieprz

  • 4 łyżki soku cytrynowego

  • pół szklanki soku wiśniowego

  • 250 g mrożonych wiśni

Przygotowanie krok po kroku:

  • Natrzyj przepiórki solą i pieprzem z zewnątrz i wewnątrz. Do środka każdej włóż łyżeczkę masła.

  • Ułóż w brytfannie i polej stopioną resztą masła. Piecz przez ok.  30 min w temp. 180 st. C.

  • Wyjmij przepiórki z piekarnika, polej koniakiem i zapal.

  • Do sosu z pieczenia dodaj sok z cytryny i wiśni. Trochę go podgotuj, aby zgęstniał.

  • Dodaj wiśnie i jeszcze przez chwilę pogotuj sos.

  • Wyłóż przepiórki na półmisek i polej sosem.

Ocena: 0