Pierwszorzędne żeberka wieprzowe pieczone z jabłkami i cebulą

2021-03-29
Pierwszorzędne żeberka wieprzowe pieczone z jabłkami i cebulą
Autor: Shutterstock Doskonałe za każdym razem - pieczone żeberka
łatwy
60 min
4

Żeberka wieprzowe pieczone z jabłkami i cebulą to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Nie ma nic lepszego niż obgryzanie pysznych żeberek. Wieprzowina przyprawiona szałwią i jabłkami smakuje doskonale. Pyszny sos, który powstanie idealnie pasuje do ziemniaków. 

Wypróbuj inne przepisy z żeberkami wieprzowymi:

Żeberka pieczone z warzywami

Żeberka po chińsku - lepkie, ostre, pyszne

Żeberka duszone w kiszonej kapuście

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłek nie obierać, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Cebulę obrać i pokroić na plasterki. 
  • Żeberka umyć, pokroić na porcje, posypać solą i pieprzem. Oprószyć mąką i zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu.
  • Obsmażone żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego, przełożyć cząstkami jabłek i plasterkami cebuli, posypać szałwią i pieprzem. 
  • Do naczynia wlać bulion.
  • Wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny lub do chwili, gdy mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. W razie potrzeby płyn uzupełniać gorącą wodą. 
  • Podawać z ziemniakami puree lub pieczonymi i surówką z kiszonej kapusty.