Pierwszorzędne żeberka wieprzowe pieczone z jabłkami i cebulą

Pierwszorzędne żeberka wieprzowe pieczone z jabłkami i cebulą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonałe za każdym razem - pieczone żeberka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Żeberka wieprzowe pieczone z jabłkami i cebulą to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Nie ma nic lepszego niż obgryzanie pysznych żeberek. Wieprzowina przyprawiona szałwią i jabłkami smakuje doskonale. Pyszny sos, który powstanie idealnie pasuje do ziemniaków. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłek nie obierać, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Cebulę obrać i pokroić na plasterki. 

  • Żeberka umyć, pokroić na porcje, posypać solą i pieprzem. Oprószyć mąką i zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu.

  • Obsmażone żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego, przełożyć cząstkami jabłek i plasterkami cebuli, posypać szałwią i pieprzem. 

  • Do naczynia wlać bulion.

  • Wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny lub do chwili, gdy mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. W razie potrzeby płyn uzupełniać gorącą wodą. 

  • Podawać z ziemniakami puree lub pieczonymi i surówką z kiszonej kapusty. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8