Pasta z ciecierzycy i szczawiu czyli hummus ze szczawiem

2021-05-13
Agnieszka Mielczarek, Detoks dla opornych
Pasta z ciecierzycy i szczawiu [hummus ze szczczawiem]
Autor: Shutterstock Pasta z ciecierzycy i szczawiu to znakomita sezonowa przekąska.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Hummus ze szczawiem to pomysł na sezonową, zdrową, polską odmianę pasty warzywnej. Można ja jeść z waflami ryżowymi, podać w łódeczkach z cykorii lub maczać w niej surowe warzywa. Zimą, gdy nie ma świeżego szczawiu, można go zastąpić szpinakiem. Szczaw to rzadko wykorzystywana w polskiej kuchniroślina, większość go kojarzy tylko z zupą, a szkoda, bo jest bardzo zdrowy.

SKŁADNIKI

  • 3 garście szczawiu
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy, wcześniej namoczonej, najlepiej moczyć przez całą noc (lub ostatecznie 1 puszka gotowej)
  • 50 ml pasty sezamowej tahini
  • sok z 2 cytryn
  • skórka z 2 starannie umytych cytryn
  • 4 suszone pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki suszonej chlorelli lub spiruliny
  • 50 ml wody mineralnej
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wrzuć wszystko do miksera
  • Dodaj 50 ml wody/
  • Zmiksuj całość na gładką masę
  • Dopraw solą i pieprzem.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?

Polecamy także: 

Jak zrywać szczaw? Jak go przerabiać?

Szczaw - gdzie zrywać? Jak przechować na zimę?

Przepisy na szczawiowe specjały:

Chłodnik szczawiowy - przepis na chłodnik ze szczawiu

Agnieszka Mielczarek, Detoks dla opornych