Pasta z ciecierzycy i szczawiu czyli hummus ze szczawiem
2021-05-13
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Hummus ze szczawiem to pomysł na sezonową, zdrową, polską odmianę pasty warzywnej. Można ja jeść z waflami ryżowymi, podać w łódeczkach z cykorii lub maczać w niej surowe warzywa. Zimą, gdy nie ma świeżego szczawiu, można go zastąpić szpinakiem. Szczaw to rzadko wykorzystywana w polskiej kuchniroślina, większość go kojarzy tylko z zupą, a szkoda, bo jest bardzo zdrowy.
SKŁADNIKI
- 3 garście szczawiu
- 250 g ugotowanej ciecierzycy, wcześniej namoczonej, najlepiej moczyć przez całą noc (lub ostatecznie 1 puszka gotowej)
- 50 ml pasty sezamowej tahini
- sok z 2 cytryn
- skórka z 2 starannie umytych cytryn
- 4 suszone pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki suszonej chlorelli lub spiruliny
- 50 ml wody mineralnej
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wrzuć wszystko do miksera
- Dodaj 50 ml wody/
- Zmiksuj całość na gładką masę
- Dopraw solą i pieprzem.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?
Polecamy także:
Jak zrywać szczaw? Jak go przerabiać?
Szczaw - gdzie zrywać? Jak przechować na zimę?
Przepisy na szczawiowe specjały: