Pasta tahini: co to jest? Do czego można wykorzystać?

Pasta tahini: co to jest? Do czego można wykorzystać?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pasta tahini to np. składnik popularnego hummusu

Tahini to pasta sezamowa będącą składnikiem wielu potraw Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Jej historia sięga kilku tysięcy lat wstecz i trudno przypisać jej pochodzenie jednemu obszarowi świata. Z całą pewnością można jednak stwierdzić, że tahini przydaje się do przygotowania wielu wyśmienitych dań. Czym jest tahini i do czego dodać tę pastę?

Co to jest tahini?

Tahini jest pastą zrobioną ze zmielonych nasion sezamu. W kuchniach Bliskiego Wschodu ziarna są lekko podprażane, co dodaje paście intensywniejszego aromatu. W Azji Wschodniej z kolei tahini robi się z niełuskanych nasion sezamu, co powoduje, że pasta jest bardziej gorzka.

Pierwsze wzmianki o sezamowej paście pojawiły się u Herodota. Wieści o sezamowej paście pochodziły znad Tygrysu i Eufratu.

Wraz ze zmieniającą się szerokością geograficzną, gdzie zapewne niezależnie od siebie wymyślano różne warianty pasty, znajdowała ona zupełnie różne zastosowania.

ZOBACZ >>> Przepis na domową pastę tahini

Jak wykorzystać pastę tahini?

W kuchni arabskiej i greckiej jest używana jako dip, składnik hummusu czy chałwy. Tahini jest jednym z najważniejszych składników kuchni syczuańskiej, np. dan dan noodles.

Azjatyckim wariantem hummusu jest baba ganoush - dip, którego głównym składnikiem jest właśnie sezam oraz pieczony bakłażan.