Jak suszyć pomidory w piekarniku? Suszone pomidory domowej roboty

Jak suszyć pomidory w piekarniku? Suszone pomidory domowej roboty

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zarówno suszone pomidory, jak i aromatyczną zalewę z oleju można łatwo przygotować w domu.

Chociaż suszone pomidory nie należą do dodatków w tradycyjnych polskich przepisach, znajdują u nas coraz więcej amatorów. Dodanie ich nawet do prostych potraw podkreśla smak i czyni z nich wyrafinowane dania. Suszone pomidory nie są jednak tanie, ale można je przyrządzić domowym sposobem. Sprawdź, jak to zrobić.

Do suszenia najlepiej użyć pomidorów z gatunków mięsistych, których miąższ będzie zawierał mało wody. Będą nam jeszcze potrzebne: piekarnik z termoobiegiem, blacha, zioła prowansalskie, kilka ząbków czosnku, oliwa, ocet balsamiczny i olej. Ponieważ pomidory mają delikatny smak, olej, którego użyjemy powinien być jak najmniej zapachowy – najlepszy będzie więc olej ryżowy, z pestek winogron lub ewentualnie olej rzepakowy.

Domowe suszone pomidory: jak zrobić?

Pomidory kroimy wzdłuż na połówki i układamy w miarę blisko siebie na blasze (ale nie za ściśle). Posypujemy ziołami prowansalskimi i układamy na nich pokrojony w cienkie plastry czosnek. Na koniec skrapiamy lub spryskujemy wszystko oliwą (na rynku dostępna jest oliwa w butelkach z wygodnym spryskiwaczem).

Blachę wstawiamy do piernika, ustawiamy termoobieg o temperaturze około 100°C. Suszenie najlepiej odbywa się w lekko uchylonym piekarniku, bo szybciej odparowuje wówczas wilgoć. Pomidory suszymy aż do momentu, gdy zrobią się z nich cienkie, suche plastry.

Wkładamy je potem do słoika (np. po dżemie), polewamy łyżeczką octu balsamicznego i zalewamy olejem. I gotowe! Mamy własne suszone pomidory.