Domowy paprykarz szczeciński [pasta kanapkowa z ryby]

Domowy paprykarz szczeciński [pasta kanapkowa z ryby]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowy paprykarz szczeciński [pasta kanapkowa z ryby]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowy paprykarz szczeciński, to doskonały dodatek do kanapek, a dla tych, co na diecie samodzielna przekąska. Możemy ją zrobić z resztek ryby z obiadu lub z dowolnego fileta rybnego, także z ryb mrożonych (łosoś, pstrąg, dorsz, mintaj, morszczuk, sola, miruna).

Składniki

  • filet z dowolnej ryby lub pozostałości ryby z obiadu

  • 1 ugotowana marchewka

  • 1 ugotowana pietruszka (mała)

  • 1/4 ugotowanego selera

  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu

  • 1 mała cebula

  • 1/3 szklanki przecieru pomidorowego

  • płaska łyżeczka Vegety Natur

  • płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku

  • szczypta ostrej papryki chili

  • pieprz do smaku

  • łyżeczka soku z cytryny

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • płaska łyżeczka cukru lub dowolnego zamiennika cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jeśli przyrządzasz paprykarz ze świeżej ryby, podsmaż ją na oliwie, a następnie pozbaw ości, rozdrobnij i przełóż do garnka. Na tę samą patelnię wrzuć drobno posiekaną cebulę i zrumień ją delikatnie. Następnie dodaj do niej starte na grubych oczkach tarki ugotowane warzywa i podsmażaj całość na małym ogniu przez kilka minut.

  • Przełóż zawartość patelni do garnka, wsyp ryż, zalej przecierem pomidorowym i wymieszaj.

  • Gotuj przez kilka minut na małym ogniu, żeby smaki się połączyły. Dopraw całość sokiem z cytryny i cukrem oraz innymi przyprawami i pozostaw do ostygnięcia pod przykryciem, żeby ryż wchłonął nadmiar płynu.

  • Potrawę można przechowywać w lodówce do dwóch dni.

Ocena: 2,3