Puddingi figowo-orzechowe: przepis na słodką sylwestrową przekąskę
2021-03-29
średni
30 min
4
Puddingi figowo-orzechowe są idealne na sylwestra. Dlaczego? Menu na imprezę sylwestrową to przede wszystkim dania na jeden kęs - koreczki, mini kanapeczki i inne przekąski. Na przyjęciu nie może zabraknąć również czegoś słodkiego. Figowo-orzechowe puddingi z trzcinowym crème anglaise to propozycja, która dopieści nawet najbardziej wymagającego smakosza.
Polecamy również inne przepisy na sylwestrowe słodkości: Wuzetka z dżemem, Tiramisu gruszkowe oraz Fondue czekoladowe
Sprawdź także>>> Menu na sylwestra: szybkie finger food czy wyszukane dania na ciepło
SKŁADNIKI
- 70 g prażonych orzechów włoskich
- 150 ml soku pomarańczowego
- 100 g posiekanych suszonych fig
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki sody
- 80 g miękkiego masła
- 115 g cukru pudru trzcinowego
- 1 jajko
- 90 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 325 ml mleka
- 4 żółtka
- 120 g cukru pudru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
- Natłuścić 6 ramekinów lub żaroodpornych kubków, ich dna wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować ciasto: zagotować w rondlu sok pomarańczowy, dodać figi, imbir, cynamon i 1 łyżeczkę skórki z pomarańczy, gotować przez 1 minutę.
- Zdjąć z ognia i dodać sodę (powstanie piana), odstawić na 10 minut.
- W międzyczasie utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i dokładnie zmiksować.
- Wmieszać w masę orzechy oraz mąkę w trzech partiach, każdą dokładnie łącząc przed dodaniem kolejnej.
- Dodać sos pomarańczowy i dokładnie wymieszać.
- Masą napełnić ramekiny do 3/4 wysokości, następnie przykryć każdy folią aluminiową.
- Ramekiny umieścić w dużym głębokim naczyniu do pieczenia, naczynie napełnić wrzącą wodą do połowy wysokości ramekinów. Piec puddingi przez około 35-40 min.
- Wyciągnąć ramekiny na 5 minut, podawać gorące z kremem angielskim.
- Aby przygotować krem należy podgrzewać mleko do momentu, gdy niemal się zagotuje, po czym zdjąć z ognia.
- Żółtka bardzo dokładnie ubić z cukrem pudrem trzcinowym, powoli wlać do gorącego mleka i przelać masę do rondla.
- Gotować na małym ogniu, bez przerwy mieszając, aż krem zgęstnieje (około 5 minut).
- Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Gotowym kremem polewać puddingi.