Cold brew coffee, czyli zimny napar kawowy - kawa parzona na zimno

2021-03-29
Cold brew coffee, czyli zimny napar kawowy - kawa parzona na zimno
Autor: Shutterstock Zimny napar kawowy to smaczna odmiana ulubionego napoju.
łatwy
5 min
4

Cold brew, to po angielsku zimny napar. Kawa parzona na zimno to ostatni krzyk mody. Kawę "zaparza się" wodą w temperaturze pokojowej. Jak to możliwe? Wystarczy trochę czasu i zaufania do Natury. Kawa parzona na zimno ma intensywny smak i jest łagodniejsza dla żołądka. Ma też więcej kofeiny. Kawa parzona na zimno to idealna baza dla kaw typu frappe lub frappucino.

Zobacz także: Właściwości prozdrowotne kawy

Do osłodzenia kawy zamiast cukru użyjcie słodzonego mleka skondensowanego, syropu cukrowego lub syropu smakowego.

W razie potrzeby kawę można podgrzać w mikrofalówce.

SKŁADNIKI

  • 3 czubate łyżeczki średnio zmielonej kawy ziarnistej
  • 1,5 szklanki wody o temperaturze pokojowej
  • mleko
  • ewentualnie kostki lodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kawę wsypać do słoika, zalać wodą, zamknąć pokrywkę, mocno wstrząsnąć i pozostawić na całą noc lub 12 godzin. 
  • Na drugi dzień, przecedzić zimny napar przez sitko i rozlać do 2 szklanek. Uzupełnić chłodną wodą i mlekiem, tak jak lubicie. 
  • W upalny dzień dodać kilka kostek lodu.
  • Gotowe!