Pieczony łosoś nadziewany szpinakiem: pyszne i proste danie rybne

Pieczony łosoś nadziewany szpinakiem: pyszne i proste danie rybne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonały pieczony łosoś, który uświetni każdy elegancki obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczony łosoś nadziewany szpinakiem to absolutnie zniewalające danie rybne. Soczysty łosoś i świeże w smaku nadzienie idealnie się uzupełniają. Do tego to prosta i łatwa potrawa, którą przyrządzisz w kilka chwil. Najlepiej użyć grubych filetów łososia bez skóry oraz mrożonego szpinaku w kostkach. Efekt murowany! 

Składniki

  • 4 grube filety z łososia bez skóry i ości

  • 4 kostki mrożonego szpinaku

  • 100 g kremowego serka

  • 100 g mozzarelli, startej

  • 1 cytryna

  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku

  • sól i pieprz

  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cytrynę przekroić na pół. Z jednej połówki wycisnąć sok, a drugą pokroić na plasterki. 

  • Każdy filet z łososia naciąć, tworząc kieszonkę. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, obłożyć plasterkami cytryny i odstawić na 20 minut.

  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać szpinak, przyprawić go czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dusić 2-3 minuty.

  • Zdjąć szpinak z ognia i dodać do niego kremowy serek.

  • Nadzieniem szpinakowym napełnić kieszonki w filetach z łososia.

  • Naczynie do zapiekania posmarować 1 łyżką oliwy. Ułożyć filety z łososia napełnione nadzieniem. Obłożyć plasterkami cytryny. Posypać startą mozzarellą.

  • Łososia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 30 minut.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5