Łosoś zapiekany z ryżem po francusku

2021-03-29
losos-zapiekany-na-szpinaku-i-lodeczkiz-cykorii-z-lososiem.jpg
Autor: Shutterstock Doskonałe danie obiadowe lub spóźniona kolacja
łatwy
40 min
4

Łosoś jest pyszny i zdrowy. Idealnie smakuje pieczony, duszony, wędzony a nawet surowy. Czemu więc nie wypróbować przepisy na łososia zapiekanego z ryżem? 

SKŁADNIKI

  • 600 g filetu z łososia bez skóry
  • 400 g ryżu basmati lub mieszanki długoziarnistego i dzikiego
  • 1 l wody
  • 1 liść laurowy
  • pęczek natki pietruszki
  • 150 g sera cheddar
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sól i pieprz
  • na sos: 40 g masła, 40 g mąki, 1 l mleka, 2 łyżeczki musztardy francuskiej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondla wlać wodę, dodać liść laurowy, pół łyżeczki soli oraz łodyżki natki pietruszki (liście zachować). Doprowadzić do wrzenia.
  • Na wrzącą wodę włożyć łososia, gotować około 12 minut. Rybę i łodyżki pietruszki wyjąć. Rybę zachować. 
  • Do gotującej się wody, w której ugotowano łososia, dodać ryż, przykryć i gotować przez 10 minut, następnie zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem jeszcze 10 minut.
  • W innym rondlu roztopić masło, dodać mąkę, przygotować zasmażkę, którą rozprowadzić zimnym mlekiem. Doprowadzić do wrzenia, doprawić musztardą i pieprzem. 
  • Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rybę podzielić na kawałki, jajko posiekać grubo. 
  • Do sosu dodać połowę sera, wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki i ryż, ponownie wymieszać, na koniec dodać rybę i jajko, lekko zamieszać. 
  • Mieszaninę ryżu, ryby i sera przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Posypać pozostałym serem.
  • Zapiekać w temperaturze 200°C, aż wierzch się zrumieni.