Łosoś z rusztu w sosie czosnkowym

2021-03-29
Łosoś z rusztu w sosie czosnkowym
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Łosoś z rusztu jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Sprężyste mięso łososia  dosłownie rozpływa się w ustach. Do tego wygląda niezwykle zachęcająco. Intensywny kolor łososia kontrastuje z białym czosnkowym sosem, a jak smakuje...

SKŁADNIKI

  • 4 porcje łososia (pokrojonego w dzwonka)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sok z półtorej cytryny
  • sól, pieprz
  •  
  • Sos czosnkowy:
  • 25 dag serka homogenizowanego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 5 łyżek posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, skropić cytryną i posmarować oliwą.
  • Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie można przygotować sos.
  • Wszystkie składniki starannie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Rybę piec po około 10 minut z każdej strony na grillu lub 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.