Piotr Vienio mówi o niej: sztosinger. Zobacz przepisy na najlepsze zupy rybne

Piotr Vienio mówi o niej: sztosinger

Autor Zdjęcia: Instagram

SE

Piotr Vienio Więcławski, gwiazda polskiego hip-hopu i znany kucharz, na swoim profilu Instagramowym dzieli się z internautami swoimi odkryciami kulinarnymi. Jednym z nich jest wietnamska zupa rybna - bun cá. Nim jednak wejdziemy na ten wyższy poziom wtajemniczenia kuchennego, wypróbujmy najlepsze przepisy na zupy rybne, które są zdrową i tańszą wersją zalecanej przez dietetyków porcji ryb tygodniowo. 

Instagram Piotra Vienio Więcławskiego

 

 

 

Piotr Vienio Więcławski – raper, wokalista, autor tekstów, DJ i producent muzyczny, a także reżyser i dziennikarz radiowy – znany jest ze swej pasji kulinarnej. Wystąpił w Top Chef. Gwiazdy od kuchni (2016). Jest wegetarianinem i freeganinem (inaczej kontenerowcem, poszukiwaczem żywności przeznaczonej do wyrzucenia). 

Vienio właśnie wydał książkę pod wiele znaczącym tytułem „Brzuchomówcy”. W książce przeprowadza serię wywiadów ze swoimi przyjaciółmi, a zarazem kolegami i koleżankami po fachu. Jego rozmówcami zostali:  Olga Frycz,  Orina Krajewska, Natalia Przybysz, Aleksander Baron, Piotr Kędzierski, Michał Komar, Marcin Kosiorek-Kosi, Tomasz Organek, Wojciech Mazolewski,  Paweł Sołtys-PabloPavo, Piotr Szmidt - Ten Typ Mes. Znani, popularni artyści z dużą swobodą opowiadają o swych domach i rodzinach, rozpamiętują smaki dzieciństwa, popisowe dania swoich mam i babć, wspominają ulubione budki z zapiekankami.  Przekonamy się, że są to ludzie spójni ze swoimi wcieleniami scenicznymi, w żadnym razie nie obojętni na los przyrody, człowieka i Ziemi, bez wyjątku świadomi ekologicznie. 

Wróćmy jednak do zupy, którą Vienio nazywa sztosingerem. Wietnamska zupa bun cá to wywar rybny z warzywami i kawałkami grillowanej ryby. Lekka i odżywcza zupa dla każdego.

Zupa rybna to zdrowe urozmaicenie naszej codziennej diety. Ryby to bogate źródło białka, witaminy A, D i E. Oraz korzystnych dla organizmu kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3. Są też mniej kaloryczne. 

Wywar rybny jest bogatym źródłem składników odżywczych – białek – kolagenu, elastyny, glikozaminoglikanów oraz wszystkich aminokwasów (budulca białek). Długie gotowanie rybich łbów i ości powoduje uwolnienie do bulionu pierwiastków ważnych dla zdrowia: fosforu, potasu, magnezu. 

Zupy rybne to ekonomiczny sposób na wprowadzenie do diety tych dobroczynnych składników. 

Oto kilka sprawdzonych przepisów na zdrowe i pyszne zupy rybne. 

Zupa rybna z łososia z puszki

Biała zupa rybna na rozgrzewkę

Zupa rybna gulaszowa

Zupa rybna z cukinią

Prowansalska zupa rybna

Ocena: 4,5