ZUPA RYBNA z cukinią. Prosty przepis na lekką, delikatną zupę
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Cukinia jest delikatna w smaku, podobnie jak filety z białych ryb. Połączenie to w efekcie daje bardzo lekką, dietetyczną i zdrową zupę, którą można podać dzieciom i dorosłym. Zupa rybna z cukinią jest także bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.
SKŁADNIKI
- 1 kg filetów rybnych
- 2 cukinie
- 2 kostki bulionu rybnego lub warzywnego
- 125 ml śmietany
- 1 cytryna
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety pokroić na kawałki, posolić. Cukinie umyć i pokroić w średniej wielkości kostki. Cytrynę umyć i sparzyć. Rozpuścić kostki bulionowe w 3 szklankach letniej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zagotować.
- Włożyć pokrojoną rybę i cukinię. W czasie gotowania dodać skórkę z otartej cytryny oraz wyciśnięty sok.
- Po ugotowaniu ryby wyjąć ją łyżką cedzakową, wyjąć też liść laurowy i ziele angielskie, a wywar zmiksować. Dodać śmietanę, dołożyć rybę, przyprawić solą i pieprzem.
- Zupę można podawać z grzankami.