ZUPA RYBNA z cukinią. Prosty przepis na lekką, delikatną zupę
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Cukinia jest delikatna w smaku, podobnie jak filety z białych ryb. Połączenie to w efekcie daje bardzo lekką, dietetyczną i zdrową zupę, którą można podać dzieciom i dorosłym. Zupa rybna z cukinią jest także bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.
SKŁADNIKI
- 1 kg filetów rybnych
 - 2 cukinie
 - 2 kostki bulionu rybnego lub warzywnego
 - 125 ml śmietany
 - 1 cytryna
 - liść laurowy
 - ziele angielskie
 - sól
 - pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety pokroić na kawałki, posolić. Cukinie umyć i pokroić w średniej wielkości kostki. Cytrynę umyć i sparzyć. Rozpuścić kostki bulionowe w 3 szklankach letniej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zagotować.
 - Włożyć pokrojoną rybę i cukinię. W czasie gotowania dodać skórkę z otartej cytryny oraz wyciśnięty sok.
 - Po ugotowaniu ryby wyjąć ją łyżką cedzakową, wyjąć też liść laurowy i ziele angielskie, a wywar zmiksować. Dodać śmietanę, dołożyć rybę, przyprawić solą i pieprzem.
 - Zupę można podawać z grzankami.