Biała zupa rybna - przepis na rogrzewające danie

Biała zupa rybna - przepis na rogrzewające danie
Autor: materiały prasowe Rozgrzewająca zupa rybna - doskonała na jesienne wieczory.
łatwy
25 min
4

Biała zupa rybna, polecana przez Szefa Kuchni Dworu Korona - Roberta Muzyczkę, świetnie rozgrzewa i dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Sprawdź, jak ją zrobić i ciesz się jej wysublimowanym smakiem.

Dorsza można zastąpić inną białą rybą, albo połączyć jej 2 lub 3 gatunki. Smakosze pikantnej kuchni mogą gotowy wywar, dla wyostrzenia smaku, posypać płatkami chilli.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijny barszcz z uszkami , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa grzybowa.

SKŁADNIKI

  • 200 ml kwaśnej śmietany 12% „Piątnica”
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30% ,,Piątnica”
  • 1 ½ litra wody
  • 100g marchwi
  • 70g selera
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 średni pomidor
  • 700g fileta z dorsza
  • 1 łyżka mąki
  • 50g pora (jasna część)
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokroić w kostkę marchewkę i selera. Wrzucić do osolonej wody liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone warzywa, gotować aż jarzyny staną się miękkie.
  • Do wywaru dodać pokrojonego w grubą kostkę fileta z dorsza.
  • Połączyć obie śmietany z mąką, zahartować i wlać do zupy.
  • Pora pokroić w cieniutkie półkrążki, pomidora w średnią kostkę i dodać je do gotującej się zupy.
  • Doprawić do smaku pieprzem i sosem sojowym.
  • Całość gotować przez 2 minuty na wolnym ogniu.
  • Po rozlaniu do miseczek posypać pokrojonym koperkiem.