Biała zupa rybna - przepis na rogrzewające danie
2021-03-31
łatwy
25 min
4
Biała zupa rybna, polecana przez Szefa Kuchni Dworu Korona - Roberta Muzyczkę, świetnie rozgrzewa i dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Sprawdź, jak ją zrobić i ciesz się jej wysublimowanym smakiem.
Dorsza można zastąpić inną białą rybą, albo połączyć jej 2 lub 3 gatunki. Smakosze pikantnej kuchni mogą gotowy wywar, dla wyostrzenia smaku, posypać płatkami chilli.
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijny barszcz z uszkami , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa grzybowa.
SKŁADNIKI
- 200 ml kwaśnej śmietany 12% „Piątnica”
- 150 ml słodkiej śmietanki 30% ,,Piątnica”
- 1 ½ litra wody
- 100g marchwi
- 70g selera
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 średni pomidor
- 700g fileta z dorsza
- 1 łyżka mąki
- 50g pora (jasna część)
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz
- sos sojowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokroić w kostkę marchewkę i selera. Wrzucić do osolonej wody liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone warzywa, gotować aż jarzyny staną się miękkie.
- Do wywaru dodać pokrojonego w grubą kostkę fileta z dorsza.
- Połączyć obie śmietany z mąką, zahartować i wlać do zupy.
- Pora pokroić w cieniutkie półkrążki, pomidora w średnią kostkę i dodać je do gotującej się zupy.
- Doprawić do smaku pieprzem i sosem sojowym.
- Całość gotować przez 2 minuty na wolnym ogniu.
- Po rozlaniu do miseczek posypać pokrojonym koperkiem.