Zupa rybna gulaszowa

2021-03-29
Danuta Rawicka
Zupa rybna gulaszowa
Autor: thinkstockphotos.com Zupa rybna z ostrą papryką to pożywne danie jednogarnkowe.
łatwy
90 min
4

Zupa rybna gulaszowa z ryb słodkowodnych z ostrą papryką to prawdziwy przysmak. Przyrządza się ją bardzo prosto, a jej oryginalny smak zachwyci każdego wielbiciela rybnych dań. Wypróbuj przepis na rozgrzewającą i ostrą zupę z ryb oraz papryki.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg mięsa z ryb słodkowodnych
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1-2 ostre papryczki
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryby sprawić, odciąć głowy i płetwy, usunąć kręgosłup, odfiletować oraz umyć.
  • Filety pokroić i posolić.
  • Do garnka włożyć łby, kręgosłupy i ogony ryb, dodać drobniutko posiekaną cebulę, zalać wodą.
  • Zupę gotować na wolnym ogniu przez około godzinę, dodać do niej mieloną paprykę.
  • Po ugotowaniu wyjąć części ryb, a do wywaru włożyć pokrojone w plasterki pomidory i paprykę.
  • Dołożyć filety i gotować jeszcze 20 minut.
  • Zupę należy podawać ze świeżą drobno pokrojoną ostrą papryką.
Danuta Rawicka