Zupa rybna z łososia z puszki

2021-10-06
Zupa rybna z łososia z puszki
Autor: pixabay.com Zupa z łososia z puszki prezentuje się bardzo apetycznie.
łatwy
30 min
4

Zupa rybna z łososia z puszki to miła odmiana dla naszego codziennego menu. Jeśli czasem zastanawiacie się, co jeszcze można przyrządzić z puszki łososia w sosie własnym, to jest to przepis dla was. Zupa ma łagodny, bardzo maślany smak. Przepis pochodzi z książki "Królestwo zup" Ludmiły Stawskiej i Adrianny Ewy Stawskiej.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijny barszcz z uszkami , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa grzybowa.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka łososia w sosie własnym
  • 1 łyżka masła
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera wielkości pudełka zapałek
  • 4-6 ziaren pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżeczki masła i 2 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia zupy
  • pół pęczka natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotować 5 szklanek wody. 
  • Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce.
  • Do wrzącej wody dodać ziemniaki oraz pieprz i liść laurowy, gotować na małym ogniu.
  • Na łyżce masła rozgrzanej na patelni usmażyć drobno posiekaną cebulę oraz starte warzywa. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać przesmażone warzywa i łososia z puszki (bez sosu własnego). Gotować 5 minut.
  • Rozetrzeć 2 łyżeczki masła z 2 łyżeczkami mąki. Maślaną masę dodać do zupy i gotować jeszcze 5 minut. To sposób zagęszczania zupy zapożyczony z kuchni francuskiej.
  • Posolić do smaku.
  • Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej