Jaka ryba jest najlepsza do ryby po grecku: miruna, mintaj, dorsz?
Ryba po grecku to jedna z najbardziej popularnych potraw rybnych. Świeże, aromatyczne, duszone warzywa i pyszna smażona ryba to nie lada atrakcja na przyjęciach, a także wigilijny przysmak. Jakiej ryby użyć do ryby po grecku, by wyszła najlepsza? Sprawdziliśmy wersje z mintajem, miruną i dorszem.
Spis treści
- Miruna do ryby po grecku
- Dorsz, mintaj, morszczuk do ryby po grecku
- Jakich ryb lepiej unikać przygotowując rybę po grecku?
Ryba po grecku, mimo chwytliwej nazwy, z Grecją ma niewiele wspólnego, za to świetnie przyjęła się na polskich stołach. Przepyszne warzywa i świeża, usmażona ryba to doskonały pomysł na obiad, kolację lub święta. Ryba po grecku często pojawia się też na wigilijnym stole. Jaka ryba najlepiej sprawdzi się w rybie po grecku i jest najlepsza do tej potrawy?
Miruna do ryby po grecku
Do wykonania ryby po grecku zdecydowanie lepszym wyborem będzie ryba chuda. Pamiętajmy, że warzywa dusimy z dodatkiem tłuszczu (najczęściej oleju lub oliwy z oliwek), a same warzywa również puszczą sok, stąd usmażona, tłusta ryba nie będzie dobrze komponować się w tym zestawie. Z opinii wielu kucharzy wynika, że najsmaczniejszą rybą, która doskonale koresponduje smakowo z warzywami, jest miruna.
Występująca najczęściej w Oceanie Spokojnym i poławiana przez Australijczyków należy do ryb morszczukowatych. Niezwykle delikatne, chude mięso nie ma intensywnego, rybiego zapachu. Poza tym, co nie jest bez znaczenia przy rybie po grecku - filety miruny niemal zupełnie są pozbawione ości, stąd nie musimy obawiać się nieprzyjemnej niespodzianki.
Dorsz, mintaj, morszczuk do ryby po grecku
Bardzo popularną rybą, która również nadaje się do ryby po grecku, jest dorsz. Warto jednak zwrócić uwagę na właściwe usmażenie. Mięso dorsza jest bardzo chude, stąd przesmażona ryba jest sucha i dławiąca. Specjaliści polecają również mintaja i morszczuka.
Jakich ryb lepiej unikać przygotowując rybę po grecku?
Warto wystrzegać się natomiast taniej pangi lub ryby maślanej. Ich wartości odżywcze oraz sposób hodowli, według niektórych, pozostawiają wiele do życzenia. Ryba maślana dodatkowo może wywołać alergie i bardzo nieprzyjemne reakcje układu pokarmowego.
Wypróbuj także nasze inne przepisy na ryby morskie:
- Mintaj pieczony w folii: łatwy przepis
- Panierowany filet z mintaja
- Racuchy rybne - pyszne danie z białą rybą
Galeria: Ryba na obiad - jeszcze więcej przepisów na rybne pyszności