Racuchy rybne - pyszne danie z białą rybą

Racuchy z ryby
Autor: Shutterstock Racuchy rybne są delikatne i soczyste, bardzo smakują dzieciom.
łatwy
40 min
4

Racuchy rybne to pomysł na to, jak przemycić rybę w diecie osób, które za nią nie przepadają. Są chrupiące i aromatyczne - w sam raz na talerz niejadka. Do przygotowania racuchów można wykorzystać nie tylko mintaja, ale każdy rodzaj ryby - morskiej i słodkowodnej.

SKŁADNIKI

  • pół kg filetów z mintaja
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • 1 cebula
  • pół czerwonej papryki
  • pęczek szczypiorku
  • 4 rzodkiewki
  • 15 g drożdży
  • pól, pieprz, cukier
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Rybę umyć. osuszyć i zmielić w maszynce do mięsa.
  • Cebulę, paprykę i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę , szczypiorek posiekać.
  • Rybę i warzywa wymieszać z ciastem, przyprawić.
  • Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Osączyć z nadmiaru tłuszczy na papierowym ręczniku.