Racuchy rybne - pyszne danie z białą rybą
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Racuchy rybne to pomysł na to, jak przemycić rybę w diecie osób, które za nią nie przepadają. Są chrupiące i aromatyczne - w sam raz na talerz niejadka. Do przygotowania racuchów można wykorzystać nie tylko mintaja, ale każdy rodzaj ryby - morskiej i słodkowodnej.
SKŁADNIKI
- pół kg filetów z mintaja
- 2 szklanki mąki
- szklanka mleka
- 1 cebula
- pół czerwonej papryki
- pęczek szczypiorku
- 4 rzodkiewki
- 15 g drożdży
- pól, pieprz, cukier
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
- Rybę umyć. osuszyć i zmielić w maszynce do mięsa.
- Cebulę, paprykę i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę , szczypiorek posiekać.
- Rybę i warzywa wymieszać z ciastem, przyprawić.
- Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Osączyć z nadmiaru tłuszczy na papierowym ręczniku.