Tradycyjny polski miodownik: sprawdzony przepis

Tradycyjny polski miodownik: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Efektowny miodownik wymaga trochę trudu, ale wspaniały smak wynagradza wszelki wysiłek.

Ocena: 5,0

Poziom: TRUDNY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tradycyjny polski miodownik to doskonałe ciasto, które choć kojarzy nam się ze świętami, można upiec również w dzień powszedni. Przepis na miodownik nie należy do najprostszych, ale jego wspaniały smak wart jest poświęconego czasu. Wypróbuj sprawdzoną recepturę!

 

Składniki

  • Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej

  • ½ szklanki cukru

  • 3 jajka

  • 4 łyżki miodu

  • ½ kostki margaryny

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki sody

  • Krem:

  • 700 ml mleka

  • 10 łyżek kaszy manny

  • ½ szklanki cukru

  • 1 kostka margaryny lub masła

  •  Polewa:

  • 3 łyżki ciemnego kakao

  • ½ szklanki brązowego cukru

  • 3 łyżki wody

  • ½ kostki masła

  •  Dodatkowo:

  • słoik konfitury śliwkowej

  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki na ciasto połącz, wyrób na gładką masę, a następnie podziel na cztery równe części. 

  • Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij cienko rozwałkowaną jedną porcją ciasta. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz przez 10-15 minut w temperaturze 160˚C (w piekarniku z termoobiegiem) lub w 180˚C (w piekarniku bez termoobiegu). Wystudzone ciasto wyjmij z formy. W ten sam sposób upiecz pozostałe 3 blaty ciasta. 

  • W 200 ml zimnego mleka rozmieszaj kaszę mannę. Pozostałe pół litra mleka zagotuj z cukrem. Do wrzącego mleka powoli wlewaj kaszę i gotuj, dokładnie mieszając, aż całość zgęstnieje. Następnie odłóż, aż wystygnie.

  • Rozpocznij miksowanie margaryny Palma z Murzynkiem i po kilku chwilach zacznij dodawać po łyżeczce chłodną masę z kaszy. Produkty muszą się dokładnie połączyć w puszysty krem.

  • Wystudzone blaty ciasta smaruj konfiturą ze śliwek i przekładaj kremem. 

  • Aby przygotować polewę, zagotuj wodę z cukrem, kakao i roztopioną margaryną Palma z Murzynkiem. Gęstą polewą udekoruj wierzch miodownika i posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.

Ocena: 2,6