Idealny klops nadziewany serem mozzarella: doskonały na ciepło, przepyszny na zimno

2021-03-29
Idealny klops nadziewany serem mozzarella: doskonały na ciepło, przepyszny na zimno
Autor: Shutterstock Soczysta pieczeń z mielonego mięsa nadziewana serem - palce lizać!
łatwy
30 min
4

Klops to zawsze sycąca potrawa - idealne danie na pocieszenie. Warto jednak eksperymentować i spróbować nadać swojskiej pieczeni rzymskiej bardziej śródziemnomorski charakter. Wypróbuj ten przepis z mozzarellą, papryką, czosnkiem i oliwkami. Już po pierwszym kęsie poczujesz się jak w niebie!

Wypróbuj także przepisy na doskonałego klopsa na obiad:

Klops z jajkiem

Klops nadziewany makaronem owinięty bakłażanem

Klops z marchewką i pieczarkami - wolno gotowany

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 800 g mięsa mielonego zmieszanego
  • 1 papryka
  • 100 g mozzarelli
  • 10 czarnych oliwek
  • 3 szczypty soli
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1 jajko rozmiar M
  • 3 szczypty pieprzu
  • 3 szczypty słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bułkę namocz w ciepłej wodzie.
  • Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
  • Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój drobno. Oliwki również pokrój drobno.
  • Mozzarellę pokrój w dużą kostkę.
  • Do mielonego mięsa dodaj odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, czosnek, paprykę i oliwki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Z masy uformuj placek, na środku ułóż ser mozzarella, zwiń mięsny placek w rulon.
  • Rulon przełóż do formy wysmarowanej olejem.
  • Wstaw do piekarniki rozgrzanego do 180°C i piecz przez 70 minut.