Idealny klops nadziewany serem mozzarella: doskonały na ciepło, przepyszny na zimno

Idealny klops nadziewany serem mozzarella: doskonały na ciepło, przepyszny na zimno

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysta pieczeń z mielonego mięsa nadziewana serem - palce lizać!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Klops to zawsze sycąca potrawa - idealne danie na pocieszenie. Warto jednak eksperymentować i spróbować nadać swojskiej pieczeni rzymskiej bardziej śródziemnomorski charakter. Wypróbuj ten przepis z mozzarellą, papryką, czosnkiem i oliwkami. Już po pierwszym kęsie poczujesz się jak w niebie!

Składniki

  • 800 g mięsa mielonego zmieszanego

  • 1 papryka

  • 100 g mozzarelli

  • 10 czarnych oliwek

  • 3 szczypty soli

  • 1 czerstwa bułka kajzerka

  • 1 jajko rozmiar M

  • 3 szczypty pieprzu

  • 3 szczypty słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 średnia cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bułkę namocz w ciepłej wodzie.

  • Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.

  • Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój drobno. Oliwki również pokrój drobno.

  • Mozzarellę pokrój w dużą kostkę.

  • Do mielonego mięsa dodaj odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, czosnek, paprykę i oliwki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  • Z masy uformuj placek, na środku ułóż ser mozzarella, zwiń mięsny placek w rulon.

  • Rulon przełóż do formy wysmarowanej olejem.

  • Wstaw do piekarniki rozgrzanego do 180°C i piecz przez 70 minut. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1