Klops z makaronem owinięty bakłażanem

Klops z makaronem owinięty bakłażanem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Klops z makaronem owinięty bakłażanem to pomysł na niedzielne danie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Klops z makaronem owinięty bakłażanem to pomysł na niedzielne danie.

Przepis pochodzi z książki "Mięso mielone na 100 sposobów"

Składniki

  • 700 g mielonego mięsa drobiowego

  • czerstwa kajzerka

  • 1/2 szklanki mleka

  • 2 jajka

  • łyżka mąki pszennej

  • 2 łyżki masła

  • 1/2 łyżeczki estragonu

  • sól, pieprz cayenne

  • 2 bakłażany

  • Farsz:

  • 500 g makaronu penne

  • ½ główki czosnku

  • ostra papryczka

  • 100 ml oliwy z oliwek

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Farsz: makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Czosnek pokroić w plasterki, papryczkę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i papryczkę. Smażyć chwilę, wrzucić  przelany przez sito makaron. Wymieszać.

  • Bakłażany umyć i razem ze skórką pokroić w podłużne pasy, posolić, przepłukać zimną wodą po 20 minutach, zgrillować, doprawić solą i pieprzem.

  • Kajzerkę namoczyć w mleku i odcisnąć.

  • Mięso połączyć z kajzerką, jajkami, mąką, doprawić solą, pieprzem cayenne i estragonem, wymieszać, a następnie wyłożyć na duży arkusz folii i równomiernie rozsmarować na placek grubości 1 cm. Na warstwę mięsa wyłożyć farsz i unosząc rogi folii, całość zwinąć.

  • Długą, wąską formę wysmarować masłem, przełożyć do niej roladę, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez 40–50 minut.

  • Przestudzoną roladę wyjąć i obłożyć zgrillowanymi plastrami bakłażanów. Podawać na gorąco.

  • Przepis pochodzi z książki „Mięso mielone”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby

Ocena: 0