Klops z jajkiem: sprawdzony przepis na danie dobre na obiad i kanapki

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Klops z jajkiem: sprawdzony przepis na danie dobre na obiad i kanapki
Autor: Shutterstock Klops z jajkiem można przygotować z mięsa wieprzowego, ale delikatniejszy i bardziej dietetyczny będzie z mielonego mięsa indyka lub kurczaka
łatwy
35 min
4

Klops z jajkiem to danie niezbyt drogie, proste w wykonaniu i "wielofunkcyjne". Gorący klops, wprost z piekarnika, to idealne danie obiadowe - wybornie smakuje z dodatkiem sosu pomidorowego lub chrzanowego. Zimny klops można kroić w cienkie plastry i podawać na kanapkach - z ogórkiem kiszonym. Klops z jajkiem to prawdziwy evergreen. 

SKŁADNIKI

  • 80 dag mielonego mięsa z indyka
  • 5 jaj
  • 1 czubata łyżka kleiku ryżowego
  • 1 czubata łyżka Vegety Natur
  • 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżka suszonego koperku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego lub oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokrój w kostkę i lekko zrumień na patelni. 3 jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek.
  • Gdy cebula ostygnie, dodaj ją do mielonego mięsa, wsyp kleik i przyprawy oraz dodaj 2 surowe jaja. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Formę do pasztetu wysmaruj oliwą i wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż masą mięsną, a na niej połóż 3 jaja ugotowane na twardo. Przykryj je resztą mięsa i wyrównaj powierzchnię.
  • Klops piecz około 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.  Na początku pieczenia przykryj powierzchnię klopsa folią aluminiową, a 15 minut przed końcem zdejmij folię, żeby zrumienić jego wierzch.
Dorota Kalita-Typa