Spaghetti bez gotowania - w 5 minut z piekarnika

Spaghetti bez gotowania - w 5 minut z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

To najłatwiejsze i najpyszniejsze spaghetti jakie kiedykolwiek wymyślono. Nie potrzeba gotować makaronu, wszystko za nas zrobi piekarnik. Wystarczy 5  minut, aby włożyć składniki do naczynia, wstawić do rozgrzanego piekarnika i poczekać około 50 minut na efekty. Zadziwiająco prosty i absolutnie przepyszny pomysł na długie nitki makaronu w aromatycznym sosie pomidorowym. 

Przepis możecie dowolnie modyfikować, dodając kawałki surowej piersi kurczaka, klopsiki z mięsa mielonego, więcej warzyw. Tutaj wszystko jest dozwolone jeśli zachowacie proporcje suchego makaronu i płynu!

Składniki

  • 500 g makaronu typu spaghetti

  • 4 łyżki oliwy lub oleju

  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 1 mała cebula, pokrojona w piórka

  • 1 papryka, pokrojona w paseczki

  • 1 łyżka mieszanki włoskich ziół

  • 1 łyżeczka soli

  • 400 g krojonych pomidorów z puszki

  • 3 szklanki wody

  • 2 szklanki przecieru z pomidorów

  • liście świeżej bazylii

  • 1 szklanka startej mozzarelli

  • 4 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Suchy i surowy makaron ułożyć na dnie prostokątnego naczynia do zapiekania. 

  • Polać oliwą, posypać czosnkiem i cebulą.

  • Na wierzch rzucić pokrojoną na paseczki paprykę. Posypać ziołami i solą. Wszystko razem wymieszać, starając się nie połamać makaronu.

  • Na makaron wyrzucić z puszki krojone pomidory. Wlać 3 szklanki wody oraz 2 szklanki przecieru pomidorowego. Posypać pokrojonymi liśćmi bazylii oraz startą mozzarellą. 

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 45-55 minut. 

  • Przed podaniem posypać tartym parmezanem. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7